Nyligen hotade kammaråklagare Ingela Svensson, tillika engagerad kommunpolitiker för Vänsterpartiet i Varberg, att de personer som polisanmäler ensamkommande riskerar fängelse. Samhällsnytt kan avslöja att åklagaren under flera års tid har spridit hatisk propaganda mot Sverigedemokraterna och samtidigt arbetat som åklagare.

Det var den 17 september som kommunfullmäktige i Varberg höll sammanträde och bland annat behandlade en motion författad av Sverigedemokraternas Erik Hellsborn rörande polisanmälan av ensamkommande som ljugit om sin ålder.

LÄS ÄVEN: Åtalade 82-årig kvinna för hets mot folkgrupp – Åklagaren: ”Jävla SD och alla kretiner som röstar på ett rasistiskt parti”

Ingela Svensson som till vardags är kammaråklagare vid åklagarkammaren i Halmstad berättade för övriga kommunpolitiker hur hon skulle agera om sådana här typer av polisanmälningar hamnade på hennes bord.

Hon säger att hon aldrig skulle väcka åtal mot en ensamkommande som uppgett falsk ålder men att hon däremot kan tänka sig att göra det mot den Sverigedemokrat som polisanmäler en sådan ensamkommande. Hon räknar också upp straffsatser på mellan 6 månader och 2 år som hon menar att sådana ”okynnesanmälningar” leder till.

Samtidigt framgår det av Riksåklagarens etiska riktlinjer för anställda i åklagarväsendet (RåR 2014:1) att:

”Det grövsta övertrampet jag sett”
I ett inlägg på Facebook rubricerar den sverigedemokratiske lokalpolitikern Erik Hellsborn åklagarens utspel i talarstolen som en skandal och säger att hon måste avskedas från sitt arbete inom rättsväsendet.

Det visar sig nu att Svensson precis har meddelat att hon går i pension. Nedan följer Hellsborn skriver vidare:

Halland har alltså en åklagare som godtyckligt underkänner myndighetsutlåtanden, vägrar väcka åtal när personer hon sympatiserar med blir påkomna med att fiffla, samt hotar meningsmotståndare med fängelse om de inte dansar efter hennes pipa. Detta är skandal. Ingela Svensson bör snarast avskedas. Uppdatering: Tydligen gick hon i pension i fredags. Lägligt.”

Flera år av politisk propaganda och SD-hat
När Samhällsnytt nätgranskar Svensson ser vi att hon under flera års tid har engagerat sig politiskt för Vänsterpartiet och propagerat fientligt mot bland annat Sverigedemokraterna.


Ingela Svensson i talarstolen. Faksimil Facebook

Delade brottsstatistik från Gellert Tamas
Inför valet förra året delade åklagaren en debattartikel författad av journalisten Gellert Tamas som nyligen uppmärksammats för sin desinformation om apatiska flyktingbarn.

LÄS ÄVEN: ”Apatiska flyktingbarn” i attack mot Gellert Tamas: ”Håll käften och läs artikeln”

I den aktuella artikeln hävdade Tamas att bilden av ett nytt Sverige där otryggheten ökar är falsk och att brottsligheten istället har minskat. Enligt Svensson var Tamas artikel ”mycket viktig att läsa för alla som är röstberättigade i Sverige, särskilt för politiker och journalister”.

Svensson: ”Socialdemokraternas vandring åt höger”
Vid sidan om arbetet som åklagare och kommunpolitiker i Varberg har Svensson även varit synlig i media med vänsterradikala åsikter.

År 2017 författade hon en debattreplik i Expressen i vilken hon beskriver ”Socialdemokraternas vandring åt höger”.

Anser att SD är livsfarliga
Samhällsnytt har påträffat ett oräkneligt antal inlägg i sociala medier i vilka åklagaren sprider hatisk propaganda mot Sverigedemokraterna.

Hon driver bland annat åsikten att väljare som röstar på SD inte är goda människor och att en röst på det partiet innebär att vederbörande röstar bort demokratin. 

LÄS ÄVEN: BILDER: SD-hatande åklagare väckte åtal mot SD-politiker som kritiserade islamister