En lokalpolitiker som representerar Vänsterpartiet i en kommun i Västmanland åtalas för sexuellt ofredande mot två kvinnor. Sexbrotten uppges ha begåtts på den vårdcentral där mannen arbetar.
– Jag förnekar de påstådda gärningarna, säger mannen till Samnytt.

Enligt åtalet har vänsterpartisten, 53-årige Hassan Chabbani, ofredat två kvinnliga patienter sexuellt. Den ena genom att beröra hennes ”kön utanpå kläderna” och genom att ”visa att han haft en erigerad penis och utlösning på byxorna”.

Den andra patienten genom att ”ingående ställa frågor om hennes sexualliv” samt ”göra uttalanden av sexuell innebörd och berätta för [kvinnan] att han har erektion”.

I åtalet står vidare bland annat att Chabbani ”har under ett vårdtillfälle ofredat NN 3, på ett sätt som kunde förväntas kränka NN 3:s sexuella integritet, genom att med sin hand beröra NN 3s kön utanpå kläderna och för NN 3 visa att han haft en en erigerad penis och utlösning på byxorna”.

Ofredandena ska ha skett vid olika tillfällen när Chabbani varit ensam med respektive kvinna i ett samtalsrum. Brotten ska ha begåtts under 2020, 2021 och 2022.

Förnekar brott

När Samnytt ringer upp Chabbani hävdar denne att han är oskyldigt anklagad.

– Det jag kan säga är att jag förnekar de påstådda gärningarna och väntar på besked från tingsrätten om datum för rättegång, säger han.

Men det är ändå två olika kvinnor som polisanmält dig?

– Det finns fler detaljer som ni inte är medvetna om.

Vad är det för detaljer? Kan du berätta?

– Det kan jag inte gå in på tyvärr.

Arbetar inte kvar

Hassan Chabbani kom till Sverige från Libanon i början av 90-talet, när han var i 20-årsåldern. Han är gift och har två barn tillsammans med en svensk kvinna. Han har tidigare dömts för en hastighetsöverträdelse, men har inga andra brott i sitt belastningsregister.

Vänsterpartisten har ingen förklaring till varför två olika kvinnor polisanmält honom för sexbrott.

– Det kan jag inte gå in på tyvärr. Rätten får avgöra om de påstådda gärningarna är sanna eller inte, säger han.

Han berättar att han stängdes av från arbetet under tio dagar medan en internutredning gjordes, och att han inte längre arbetar kvar på vårdcentralen.

Åklagaren: ”Tillräckligt”

Åklagare Mattias Ardhe Garrido, som väckt åtal, tror att V-politikern kommer dömas för brott.

– Enligt min bedömning är det tillräckligt för en fällande dom, säger åklagaren till Samnytt.

Förutom de båda kvinnornas berättelser finns vittnen samt en fyra minuter lång ljudfil som uppges bevisa sexofredandet mot den ena kvinnan. Det uppges även finnas utdrag ur en konversation där den åtalade ”är ångerfull kring vad som hände vid gärningstillfället”.

– Det är saker som stärker upp målsägandens berättelser på olika sätt, påpekar Garrido.

Samnytt har sökt ansvariga för den aktuella vårdcentralen. De har inte varit anträffbara.