V-riksdagsledamot sjukskriven – mår psykiskt dåligt av stramare invandringspolitik
Christina Höj Larsen (V) Foto: Faksimil SVT

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen bröt nyligen ihop i talarstolen efter att inte ha fått igenom sitt partis krav på ytterligare öppna gränser för asylinvandring till Sverige. Nu meddelar hon att sommarsemestern inte har räckt för att återhämta sig och att hon sjukskrivit sig på obestämd tid.

Det väckte stor uppmärksamhet när Christina Höj Larsen i den debatt som föregick klubbandet av nya skrivningar i utlänningslagen i slutet av juni, bröt samman och började hulka i talarstolen. Trots flera liberaliseringar menade V-ledamoten att de få åtstramningar som också infördes var en ”ovärdig kapplöpning mot botten”.

Semestern inte tillräcklig för att läka såren

Kort efter händelsen tog riksdagen sommaruppehåll. Men nu sätter riksdagsarbetet igång igen efter semestern. Dock utan Höj Larsen. I ett inlägg på Facebook skriver hon att sommarledigheten inte räckt för att återhämta sig från den utmattning hon drabbats av i de invandringspolitiska motgångarna för Vänsterpartiet.

Höj Larsen har därför valt att sjukskriva sig. Hur länge hon blir borta från riksdagen är i skrivande stund oklart. I stället för att arbeta ska hon nu för att läka sina psykiska sår bland annat ägna sig åt att brodera och plocka svamp.

Kära vänner,

De senaste åren som migrationspolitisk talesperson har varit tuffa. Jag har flera gånger varit utmattad – har vilat lite och sedan fortsatt. Det har blivit allt svårare. Precis som på en gammal mobiltelefon laddas batteriet allt mindre varje gång och tar snabbt slut. Jag hade hoppats att några veckors sommarledighet skulle räcka, men nu säger kroppen tydligt stopp.

Därför kommer jag vara sjukskriven ett tag framöver för att få det stöd jag behöver. Jag ser fram emot att vara tillbaka igen. Tills dess får ni höja rösten lite extra för mig också. Ingen är fri förrän vi alla är fria. Kärlek och kamp!”

Stort, stort tack till varenda en av er som grattat mig på födelsedagen igår och visar omtanke om mig med anledning av sjukskrivningen. Är rörd och tacksam för allt. Nu ska jag göra sånt som kan hjälpa mig läka: Brodera, springa, plocka svamp och försöka hitta nya och bättre sätt att hålla länge. Vi ses!

Christina Höj Larsen

Höj Larsens uppmärksammade sammanbrott i talarstolen under den migrationspolitiska debatten i juni kan ses i videoklippet nedan.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Mats Dagerlind

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.