kajsa ekis ekman

Foto: Mattias Blomgren / CC BY-SA.

Inrikes

V stoppar föreläsning med vänsterjournalist – hade upprört transaktivister

Publicerad 5/8/2020
Annons

Den 30 maj skulle journalisten Kajsa ”Ekis” Ekman föreläsa om den politiska utvecklingen i Latinamerika för Vänsterpartiet Västmanland. Denna stoppas nu med hänvisning till att det fanns en oro för att människor skulle utebli från evenemanget på grund av vad hon skrivit i en artikel 2018.

Trots att föreläsningen skulle ske digitalt ställs den in efter ett beslut av styrelsen. Som anledning uppger ordförande Fredrik Stockhaus vad Ekman skrivit i en debattartikel i Aftonbladet för ett par år sen som handlade om vad som händer då samhället förändrar sitt synsätt på vad kön är.

I samma artikel skriver hon om en man som dömts för våldtäkter och sedan placeras i ett kvinnofängelse efter att ha beslutat sig för att bli kvinna.

Artikeln ska ha provocerat många transaktivister som genomförde ett drev mot Ekman och flera av hennes planerade föreläsningar ställdes in.

Facebook kommenterar Ekman beslutet:

Den 30 maj skulle jag föreläst digitalt om utvecklingen i Latinamerika för Vänsterpartiet Västmanland. Nu fick jag veta att detta ej kommer hända. Jag är inte någon kontroversiell, censurerad tänkare och tänker inte bli det heller! Istället ska jag hålla föreläsningen i Eskilstuna. Men jag tycker det är oroande att diskussionen om kön och vad kön är ska göras till något ”farligt” när det är ett helt normalt och viktigt ämne som samhället måste ta i.

I inlägget har hon även postat en skärmdump på meddelandet från Stockhaus.

Socialistiskt stjärnskott

Tidigare i år blev Anna Kajsa Helena Langemar Ekman Makboul den yngsta mottagaren av det så kallade Leninpriset. I motiveringen hette det bland annat att hon är en ”hänsynslöst självständig socialist och feminist med hela världen som arbetsfält”.

Hon skriver för bland annat Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens ETC och Brand.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
834Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons