vårdcentral-vaccin-spruta

Foto t v: Hangsna, CC BY-SA 3.0

Inrikes

Vaccinationshaveriet fortsätter – två tredjedelar av vaccinen saknas

Publicerad 2/26/2021
Annons

För ett par veckor sen meddelade flera regioner att man gav upp sina vaccinationsmål då tillgången på vaccin inte räckte till. Nu är det Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, som meddelar att två tredjedelar av det utlovade vaccinet saknas.

Det var i början av februari som bland annat Region Halland gav upp sina ambitioner om att hålla vaccinationsplanen.

Ytterligare en sprucken plan är regeringens och Folkhälsomyndighetens mål om att 3,75 miljoner doser skulle ha levererats till regionerna i dagsläget.

Enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR, är det i stället knappt 1,1 miljoner doser som kommer att ha nått ut i landet till den sista februari.

Resurser till spillo

Situationen har bland annat lett till att extrainhyrd personal står sysslolös. Omfattande resurser som lagts på att säkra kyltransporter har också gått till spillo.

– Alla vi som jobbar med det här ser att förväntningarna från allmänheten är enorma. Det kommer hela tiden frågor och ifrågasättanden, men det är tillgången på vaccin som avgör. Vi gör vårt bästa, säger Inger Nordin Olsson, vaccinsamordnare i Region Örebro, till SVT Nyheter.

Samtidigt meddelar läkemedelsbolagen att det dröjer till maj och kanske ända in i juni innan de nya tilläggsleveranserna kommer.

Ännu har inte SKR gett upp målet om att samtliga vuxna i Sverige ska vara vaccinerade till halvårsskiftet. Detta förutsätter dock att tillgången på doser kommer ikapp snabbt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons