På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten och regeringen att även Sverige kommer införa vaccinpass för tillträde till större evenemang inomhus. I ett nästa steg kan fler verksamheter komma att omfattas.

– Vi ser nu en ökning i vår omvärld, inte minst i Europa. Med tanke på den och att vi ser en liten tendens till motsvarande utveckling i Sverige så har vi börjat titta på olika åtgärder, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen.

– Det viktigaste är att fortsätta vaccinera, även om vi ligger på höga tal behöver fler vaccineras.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten vill införa vaccinpass

Vaccinationsbevis ska vara ett krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Beslutet väntas träda i kraft den 1 december.

För verksamheter som inte vill införa vaccinationsbevis kommer särskilda regler att gälla så att människor ändå kan hålla avstånd när vaccinerade och ovaccinerade möts.

Steg två

I ett eventuellt nästa steg, där smittkurvorna sticker iväg brant uppåt, kan restauranger, gym och museer omfattas av samma slags krav samtidigt som rekommendationen om hemarbete återinförs.

I ett andra steg ska även restriktioner kunna återinföras även om endast vaccinerade släpps in så det går att hålla avstånd. Här handlar det bland annat om att restauranggäster måste sitta ner i lokalen och att det inte ska vara tillåtet att hänga i baren.

LÄS ÄVEN: Inget julfirande i landet med flest vaccinerade – antalet smittade ökar

– Vi vet inte hur långt bort det är, vi hoppas att vi aldrig ska behöva komma dit. Men det bygger på en samlad bedömning av antalet fall vi hittar men framför allt trycket på sjukvården, och även signaler från den här typen av verksamheter, att man har ett problem, säger Tegnell.