restaurang-sturehof-vaccin

Foto: Holger.Ellgaard, CC BY-SA 4.0 / Anthony Quintano from Mount Laurel, United States, CC BY 2.0

Inrikes

Vaccinpassen införda – restauranger och gym nästa steg

Publicerad 12/1/2021
Annons

På onsdagen infördes vaccinpassen på vissa evenemang. Samtidigt förbereder regeringen för att ännu fler platser ska kunna omfattas av vaccinkravet.

Från och med onsdagen börjar vaccinationsbevis användas vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus där minst 100 personer samlas som biografer, teatrar, konserter och sportevenemang. Alla över 18 år måste visa upp beviset om arrangören kräver det. Endast två doser godtas, inte ett negativt test.

LÄS ÄVEN: EU överväger tvångsvaccinering av unionens medborgare

Redan för ett par veckor sen talades det om ett eventuellt andra steg där vaccinpassen skulle omfatta fler platser som krogar och gym.

– Vi vet inte hur långt bort det är, vi hoppas att vi aldrig ska behöva komma dit. Men det bygger på en samlad bedömning av antalet fall vi hittar men framför allt trycket på sjukvården, och även signaler från den här typen av verksamheter, att man har ett problem, sa statsepidemiolog Anders Tegnell då.

Steg två förbereds

I samband med statsminister Magdalena Anderssons (S) regeringsförklaring framkom att man nu förbereder steg två:

Sverige ska ha god beredskap. Pandemilagen har förlängts. Regeringen är beredd att vidta nödvändiga åtgärder i kampen mot viruset och kommer inom kort att presentera en ny åtgärdsplan. Det kommer behövas ytterligare åtgärder för att hålla avstånd i offentliga miljöer. Vaccinbevis vid vissa allmänna sammankomster och offentliga tillställningar införs den 1 december och i närtid remitteras ett förslag om vaccinbevis också på restauranger och gym.

Vidare lovar Andersson att smittskyddslagstiftningen ska ”ses över så att ny lagstiftning finns på plats inför framtida pandemier” och ”nya krislagar utreds”.

Endast vaccinerade anställs

I Båstad har kommunen beslutat att anställa endast vaccinerade som ska jobba inom vård och omsorg.

– Syftet med beslutet är att man så långt det är möjligt ska säkra en god, trygg och säker vård och omsorg inom kommunen, säger vård- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Jiewertz (M) till statstelevisionen.

Redan anställda som inte är vaccinerade kan komma att omplaceras. De som inte vill uppge vaccinstatus kommer att behandlas som ovaccinerade.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons