0
Partner

Vad är en elevator pitch?

Publicerad 3/14/2022
Annons

Hur kan du övertyga en potentiell arbetsgivare att du är rätt person för jobbet på endast 60 sekunder? Förbered en vass elevator pitch! Det är ingen hemlighet att rekryterare inte spenderar särskilt mycket tid på att läsa igenom ett CV eller personligt brev innan de tar ett beslut om en kandidat är aktuell för ett jobb. En elevator pitch är ett snabbt sätt att förmedla vem du är och varför just du är den perfekta kandidaten för jobbet. Men hur förmedlar man en elevator pitch på bästa sätt?

När används en elevator pitch?

En elevator pitch kan användas vid tillfällen då du kortfattat vill berätta vad du gör såsom vid affärsmöten eller vid arbetsintervjuer. Enligt Linkedin är en välstrukturerad elevator pitch en unik möjlighet att knyta kontakter och bjuda in till en djupare konversation. Se det som en kortfattad sammanfattning av ditt CV där du effektivt kan introducera dig själv på 60 sekunder eller mindre. Behåll fokus, var relevant och fokusera på dina tidigare erfarenheter och varför dessa gör dig till den bästa kandidaten.

Anpassa din elevator pitch efter ditt CV

En elevator pitch ska alltid handla om dig, men glöm inte bort att förklara vad du har att erbjuda och hur du kan vara en tillgång till företaget. Det är viktigt att anpassa pitchen efter din erfarenhet och framhäva informationen från ditt CV på ett unikt sätt. Din elevator pitch kommer alltid att vara något annorlunda beroende på vilket företag du riktar dig till. Du kan till exempel ta information som du redan har sammanfattat i ditt CV eller personliga brev och framhäva dessa egenskaper på ett kommunikativt sätt.

Fånga deras uppmärksamhet

Fundera på vad som gör dig till en unik kandidat. Inkludera statistik eller tidigare prestationer som står ut från mängden. Kanske kan det handla om ett vanligt problem i din bransch som de flesta känner till, eller kanske har du jobbat på ett stort projekt som nu är en viktig del i företagets framgång? Ditt mål är att genast väcka rekryterarens nyfikenhet för att bjuda in till en längre konversation. Kom ihåg att målet inte är att upprepa det som står på ditt CV. Berätta inte bara om din jobbtitel och arbetsuppgifter – fokusera istället på det du gör bra genom att ge dem exempel på ett problem, åtgärd och resultat. Jobbar du till exempel inom försäljning kan du inkludera statistik som ger tydliga exempel på dina prestationer inom försäljning och hur du bygger starka relationer.

Övning ger färdighet

Ibland kan det känns onaturligt att leverera en effektiv, men samtidigt naturlig elevator pitch. Det bästa sättet att känna sig bekväm är att öva tills det känns rätt – Ju mer du övar, desto mer bekväm kommer du att känna dig. Fokusera på några nyckelpunkter som du vet kommer att öppna upp för en längre konversation och var inte rädd för att framhäva dina bästa prestationer. Öva på din pitch med en vän eller spela in dig själv för att säkerställa att du låter självsäker och inte pratar för fort – på så vis får du en uppfattning om huruvida ditt budskap är kraftfullt och kortfattat.

Externt Material
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
982”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons