➤ KRÖNIKA Alla som följt undertecknad under åren vet min inställning till svensk media. Åkesson har naturligtvis varit kritisk till detsamma genom åren, men häromdagen var han befriande ärlig om en del av den när han rätteligen sågade P3 längs fotknölarna.

Reaktionerna från det mediala och politiska etablissemanget var väntade. Den ena efter den andra gick upp i falsett och försökte överträffa varandra i avståndstagande.

Det gemensamma målet var att försöka vrida legitim kritik av en vänsterextrem skattefinansierad radiokanal till det som etablissemanget gärna försöker klistra på SD, nämligen att vi skulle vara ”emot det fria ordet” eller hur de nu uttrycker det.

Men det krävs inte mycket tankeverksamhet för att se det falska i den kritiken.

Hyckleri
För vad är det egentligen de säger? Att det skulle vara odemokratiskt att anse att något är dåligt nog att läggas ner? Eller var det att Jimmie, i egenskap av politiker, inte får yppa kritik mot något skattefinansierat för att…vad… han kan en dag komma av utöva makt på området?

Med den logiken kan vänsterliberalerna instifta massor av TV- eller radiokanaler som ingen sen får röra eftersom det vore ”odemokratiskt”. Vad skulle de tyckt om P3 istället var en socialkonservativ kanal? Vad om det var som Breitbart eller Fox News? Vad tror ni etablissemanget hade tyckt då?

Alice Bah Kuhnke är en av de hysteriska. Till SVT sa hon att ”det är tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som utgör ett hot mot det fria ordet”. Samtidigt vill hon censurera Facebook när det som skrivs där inte passar henne.

Det är så hyckleri ser ut.

Vill skapa tankeförbud
Reaktionerna mot Åkessons kommentarer är designade att skapa ett tankeförbud. För Jimmies uttalande i P3 var de av en förändrare (vilket jag skriver mer om här) och gick utanför de ramar som etablissemanget satt upp och desperat försvarar.

Dessa mentala ramar är till för att säkerställa att politiker, eller nya mediala aktörer, går i etablissemangets ledband. De kanske gör vissa saker som etablissemanget inte gillar, men så länge man håller sig inom ramarna kommer det inte göra någon större skillnad. Systemet består och därmed allt som är fel med det.

Först när folk börjar gå utanför dessa ramar kan riktig förändring ske och därmed hota hela det korrupta och svenskfientliga systemet.

Det är i det ljuset man måste se den högljudda kritiken av Åkesson: ett etablissemang som får panik när de inser att någon precis gick utanför ramarna.

Det är ett gott tecken.