Vägpirater drabbar allt fler lastbilschaufförer i landet, och det är diesel som är hårdvalutan tjuvarna söker. Nu vågar chaufförerna knappt ta sina välbehövda sovpauser, berättar Transportcentralens verkställande direktör. Samtidigt tvingas företaget betala hundratusentals kronor för övervakningssystem när polisen lämnar mycket att önska.

Lars Quander, vd på transport- och logistikföretaget Transportcentralen, larmar nu om en kraftigt försämrad situation för sina lastbilschaufförer. Chaufförer har bland annat blivit bestulna medan de legat i lastbilshytten och sovit. Ofta handlar det om dieselstölder som genomförs med slang.

– Det har varit tillfällen då chaufförer legat i hytten och sovit för att de väntat på att butiken de ska leverera till ska öppna. Och när de vaknar så har någon varit och tömt lastbilen. Vi har lärt oss att vi inte kan stå över natten med godset, det är en alldeles för stor risk, säger Lars Quander till Tidningen Näringslivet.

Även stillastående grävmaskiner vid större byggen har drabbats av stölder. Vid sådana tillfällen är tjuvarna främst ute efter viktiga beståndsdelar i motorerna.

LÄS ÄVEN: Polisens råd efter stöldvåg utmed E4: ”Ta inte med något värdefullt i bilen”

Tjuvarna hackar systemet – utger sig för att vara mottagaren

Utöver det tillvägagångssättet har tjuvar även lurat chaufförer till fel platser genom att ta sig in i företagets system – för att sedan enkelt kunna stjäla godset från den plats tjuvarna själva valt.

– Det har även hänt att de har fejkat i våra system. De har lagt in ett mobilnummer och därefter bestämt att chauffören ska lämna av varorna vid en specifik plats där varorna ska hämtas vid ett senare tillfälle. Och efteråt inser vi att det inte är kunden som vi har haft kontakt med utan någon som lurat vår chaufför.

LÄS ÄVEN: Polisen: Bränslestölder ökar på grund av priserna

Polisanmälningar hjälper inte

Lars Quander berättar att man blir uppgiven när polisanmälningar aldrig leder till något.

– Vi har i princip slutat polisanmäla dieselstölderna. Ibland gör vi det. Men det händer inte någonting så det blir svårt att motivera sig att anmäla.

Transportcentralen har fått betala hundratusentals kronor för kamerabevakning i brist på hjälp från polisens håll.

– Det finns inte ett lokalt telefonnummer. Vi får vända oss till 114 14 och då finns det ingen regional koppling. Vi har istället satsat på att säkra upp vår verksamhet så gott det går.

LÄS ÄVEN: Drivmedelsstölderna ökar – Polisens tips: ”Tänk på var du parkerar”