Danmark

Bild: Handskakning med troende muslim. Foto: Faksimil Facebook.

Utrikes

Vägrade skaka hand på ceremoni – fick inte bli dansk medborgare

Publicerad 2/29/2020
Annons

Fler än 500 personer fick danskt medborgarskap vid en ceremoni i Köpenhamns rådhus i tisdags. Men en person vägrade skaka hand och det fick konsekvenser.

Det var Badar Shah, ledamot i Köpenhamns kommunstyrelse, som berättade om incidenten för Jyllandsposten, rapporterar Berlingske tidning och Den Korte Avis.

– Mannen sa klart och tydligt att han inte vill skaka hand. Det var en tyst protest. Han varken ropade eller skrek – och det var inga medier på plats. Han lämnade bara det dokument som alla sökande har fått levererat till Utlänningsministeriet – och så gick han, berättar Shah.

Debatten om handskakning vid danskt medborgarskap har pågått i Danmark sedan 2018 då det den 20 december det året blev del av lagen att en handskakning ska vara en integrerad del av att erhålla medborgarskap. Kravet kom från dåvarande utlännings- och integrationsminister Inger Stöjberg (V).

– Handskakning är det sätt man hälsar på varandra i Danmark. Det är det sättet vi visar varandra respekt i det här landet. Därför är det en naturlig del i en sådan ceremoni, sa hon då.

En debatt uppstod efter att ett muslimskt par fått avslag på medborgarskap i Schweiz efter att de vägrat skaka hand med det motsatta könet. Badar Shah, som själv blev dansk medborgare på samma sätt, berättar för JP att incidenten i rådhuset inte hade med kön att göra – handskakningen skulle nämligen skett mellan två män.

Får nytt försök

Mannen har nu dock två år på sig att genomföra en ny ceremoni om han vill erhålla medborgarskap. Därefter förfaller hans ansökan.

Socialdemokraterna röstade blankt till förslaget om handskakningskravet och nuvarande statsminister Mette Frederiksen (S) sa i september 2018 att hon inte stöttade Stöjbergs förslag. Men förslaget fick ändå majoritet och gick igenom i det danska parlamentet, Folketinget.

Flera borgmästare från Socialdemokraterna har kritiserat lagen och vill att den ska dras tillbaka, men i dagsläget gäller den fortfarande.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
711Zelenskyj kräver bojkott av Marabou: ”Stöttar Rysslands krigskassa”
Annons