gottsunda centrum
Inrikes

Väktare och larmknappar på vårdcentral efter ’stök’

Publicerad 3/23/2018
Annons

Larmknappar och namnbrickor utan efternamn. Bråken och hoten på vårdcentralen har eskalerat.

– Vi hade några incidenter i höstas. Efter det gjorde vi några åtgärder och satte bland annat in en väntrumsvärdinna som kan svara på frågor och hjälpa till när drop in-tiderna fördelas. Det fick effekt. Men sen har vi haft några ytterligare händelser under februari som gör att vi tar till ytterligare åtgärder, säger Patricia Lundén, verksamhetschef vid vårdcentralen i Gottsunda, till Upsala nya tidning.

”Ytterligare åtgärder” innebär bland annat att väktare sätts in för att hålla ordning på köande patienter i väntrummet.

En annan åtgärd är att man förbättrat tillgängligheten på telefon, något som dock inte räckt hela vägen.

– Vi har patienter som i större utsträckning kan behöva hjälp att kommunicera. Och det innebär att man hellre kommer hit, fortsätter Lundén.

Många patienter reagerar negativt då de får veta att det inte finns någon garanti för att de kan få en läkartid och då drop in-tiderna släpps kan det bli huggsexa om nummerlapparna.

De hotfulla situationer som uppstått har lett till att man har ett larm kopplat till ett vaktbolag och personalen har endast sina förnamn på namnbrickorna.

Med en annan larmknapp kan personalen tillkalla hjälp från kollegorna på vårdcentralen.

Väktarna ska finnas på plats i tre månader, sedan är förhoppningen att man ska kunna gå tillbaka till den gamla ordningen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons