Elever som hotar och i vissa fall utövar fysiskt våld har blivit ett så allvarligt problem att skolpersonal på vissa håll i landet tvingats bära överfallslarm. Enligt Lennart Hellsborn, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Göteborg, är statistiken som Arbetsmiljöverket har dessutom ”väldigt mycket i underkant”.

Samhällsnytt har nyligen rapporterat om omfattande problem med hot och våld på skolor i bland Borås och Göteborg.

LÄS ÄVEN: Våldsamt på Göteborgsskola – lärare misshandlad med cykelkedja

Utöver överfallslarm har man på vissa skolor även använt sig av en app för att kunna tillkalla kollegor om en våldsam situation uppstår.

– I de bästa världar ska det inte behöva vara så. Det har varit en riktigt tuff period för personal och elever men nu hoppas jag att vi ska kunna vända det här, säger Elsemarie Hallqvist, rektor på Nytorpsskolan i Hammarkullen till Dagens Nyheter.

Stort mörkertal

I fjol gjordes 835 anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld i grund- och gymnasieskolan. Samtidigt vittnar flera fackliga representanter om att problemen blivit mer förekommande.

Men antalet anmälningar speglar inte situationen korrekt då mörkertalet tros vara stort. Många incidenter hanteras ofta internt inom kommunen utan att en anmälan görs. Det finns även en farhåga om att anmälningar bara kan göra en redan dålig situationen än värre.

Statistik i underkant

Lennart Hellsborn, huvudskyddsombud på Lärarnas riksförbund i Göteborg, menar att statistiken som Arbetsmiljöverket har är ”väldigt mycket i underkant”. Han får medhåll av Tommi Wärme, ordförande på Lärarförbundet i Borås.

– Lärarna får ta emot våld och hot, det fysiska våldet och det verbala våldet ökar och går ner i åldrarna, ända ner i förskoleklass. Det har jag även fått bekräftat när jag pratat med våra andra lokalavdelningar, säger Tommi Wärme.

LÄS ÄVEN: Våld, vapen och hot vardag i Göteborgs grundskolor: ”Som att vara tillbaka i Syrien”

I Skolverkets senaste rapport ”Attityder till skolan 2018” som släpptes i fjol uppgav en av fyra lärare att denne utsatts för hot och våld på sin arbetsplats.