Det var en våldsam helg i Göteborg som bjöd på brutala slagsmål med flertalet inblandade. Under lördagskvällen bröt ett slagsmål ut på den fulla badstranden Näsetbadet. Flera vittnen ringde polisen om ett pågående bråk. Under natten till söndagen bröt ytterligare ett storbråk ut, denna gång på Götaplatsen, på Avenyn i centrala Göteborg.

Från och med den första augusti har Göteborgs stad inrättat ett så kallat paragraf 3 -område (§3 lagen om ordningsvakter LOV) för vissa centrala delar av staden. Detta innebär att ordningsvakter tilldelats befogenheter att agera inom området.

Enligt polisen har de ordningsvakter som ska tjänstgöra inom området fått en fyra dagar lång specialutbildning. En viktig del av utbildningen är, enligt polisen, att ta del av Göteborgs stads värdegrund.

Flera personer slogs

Redan under projektets första natt bröt ett storbråk med flera inblandade ut vid Götaplatsen i centrala Göteborg. Larmet om händelsen kom vid 04.30-tiden på söndagsmorgonen. Flera personer slogs och när de skingras låg en person på marken. Denne fördes till sjukhus med ambulans. Skadeläget är i skrivande stund oklart.

– Initialt fick vi uppgifter från inringare att rörde det sig om ett 20-tal personer men det har varierat. Någon har uppgett att det snarare varit fyra så det är lite oklart än så länge, säger Jenny Widén vid polisen, till GP.

Innan polisen anlänt hade de inblandade skingrats. Om de nyinrättade ordningsvakterna var på plats framgår ej av rapporteringen. Klart är att ingen gripits för misshandeln.

Ett flertal patruller, mc-polis och helikopter

Tidigare, vid halv sex-tiden på lördagskvällen, utbröt ett annat storbråk i Göteborg, denna gång på Näsets badplats.

Polisen satte in ett flertal patruller, både mc-polis och helikopter men lyckades inte gripa någon gärningsman trots att ett flertal personer var involverade och stranden var full av vittnen. Fortfarande en timme efter att larmet kommit in var polisen på plats för att höra vittnen bland de många badgästerna.

– Det hela avslutades med en anmälan om grov misshandel. Men vi har vare sig en känd gärningsman eller målsägande, säger vakthavande befäl Sebastian Börjesson till Svt.

Eid al-adha

Vad som låg bakom bråken och om de är relaterade är fortfarande oklart. I dagarna pågår den muslimska offerhögtiden Eid al-adha, till minne av att Ibrahim (i Bibeln Abraham) enligt sägnen villigt offrade sin sons liv på uppmaning av gud. Som del av firandet offras djur som slaktas och vanligen hamnar på grillen.

Om bråken härrör ur någon upplevd skymf under firandet eller om de har sin grund i den utbredda gängkriminaliteten i Göteborg eller rör något helt annat har polisen ännu ej delat med sig några teorier om.

authorimage