Ett 20-tal utomeuropeiska invandrare gick igår natt till attack mot polis och räddningstjänst i Ronneby. Bildäck brann och mobben attackerade blåljuspersonalen med gatsten. Sammandrabbningen pågick i cirka fyra timmar. Fyra poliser och en person ur allmänheten skadades under upploppet.

Under gårdagskvällen och natten omhändertog polisen sex personer, varav tre anhölls misstänkta för våldsamt upplopp och sabotage mot blåljusmyndighet, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Gatsten kastades, skyltfönster krossades och bildäck sattes i brand. Våldsamheterna började på lördagskvällen vid 22-tiden och höll i sig i cirka fyra timmar innan polisen åter fick kontrollen.

– Det finns flera anmälningar om brott efter händelsen, säger Evelina Olsson, presstalesperson hos polisen i region syd till P4 Blekinge.

Tillkallar förstärkning

En polispatrull som befann sig i området kring torget i ett annat ärende uppmärksammade att ett 20-tal personer brände bildäck och larmar räddningstjänsten. När de påbörjar sitt släckningsarbete går personer ur folksamlingen till attack med gatsten.

LÄS ÄVEN: Ronnebybo rasar över utomhusmoské i brunnsparken: ”Folk är så jävla fega”

Polispatrullen på plats tillkallar förstärkning men våldsamheterna avtog inte utan eskalerade istället. Fem personer skadades i upploppet, varav fyra var poliser. Stenkastningen var så kraftig att en av polisernas hjälmar sprack. Den person ur allmänheten som skadades hade träffats av en gatsten.

https://www.facebook.com/kevin.lundstedt.3/videos/1230209497323840/

LÄS ÄVEN: Arabiska huvudspråk på förskolor i Ronneby

Skyltfönster krossades

Även polisens fordon attackerades och vandaliserades. Ett fordon blev så illa åtgånget att det fick bärgas från platsen. Våldsmakarna gav sig även på skyltfönster i området kring torget. Fönstren till Dressman, Lindex och Handelsbanken blev enligt uppgift sönderslagna under härjningarna.

– Det har varit stenkastning mot bland annat polis, räddningstjänst och skyltfönster i centrala delen av staden, säger Calle Persson vid polisen i region Syd till SVT.

Fem personer greps under natten, tre av dem anhölls, men enligt uppgift från polisen finns ytterligare misstänkta och fler gripanden att vänta.

Vad som förorsakade upploppen är ännu oklart, enligt polisen.

– Det handlar om en grupp män i 20-30 årsåldern. Vi ska höra de misstänkta under förmiddagen och se vad som framkommer, säger Evelina Olsson till Svt.

authorimage