I Borås upplever både lärare och rektorer att våld och hot på kommunens grundskolor ökar och det beskrivs som ett av de största arbetsmiljöproblemen.

2017 rapporterades 16 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar till Borås stad. Året därpå ökade antalet till 55 och fram till september i år hade 57 stycken anmälningar gjorts.

SO-läraren Karl Hallerup på Daltorpskolan har arbetat som lärare i 14 år och är engagerad i Lärarförbundet där medlemmar vittnar om våld och hot under arbetstid.

– Det här direkta våldet kan sluta väldigt illa. Vi har haft stenkastning och det har varit sådana fall där det skulle kunna gå väldigt mycket värre än vad det faktiskt gjort. Det är jätteallvarligt, säger han till SVT Nyheter.

Han menar att våldet och hoten utgör ett av de största arbetsmiljöproblemen i dagsläget. Samtidigt finns det många lärare som inte vågar anmäla då en del är rädda för att problemen kan förvärras och andra tror inte att det kommer leda till något. Andra faktorer kan vara hotfulla föräldrar.

”En styrka”

Att det gått så långt som att flera rektorer tvingas bära överfallslarm ser säkerhetschefen i Borås stad, Rangbar Mohammad, inte som ett misslyckande.

– Jag skulle mer vilja se det som en styrka, säger han.