polis-våldtäkt-kvinna
Inrikes

Våldsutsatt kvinna nekades polisanmälan: Bara öppet 12-16

Publicerad 3/29/2023
Annons

En våldsutsatt kvinna som klockan 09.30 på morgonen sökte sig polisstationen i Uppsala nekades att göra anmälan. Detta eftersom att polisen enbart tog emot anmälningar under eftermiddagen.

Samnytt har tidigare uppmärksammat de timslånga kötiderna för att polisanmäla via telefonnummer 114 14. Men att söka sig till polisstationen i Sveriges fjärde största stad gör inte anmälningsprocessen enklare.

LÄS ÄVEN: Polisen har öppet en dag i veckan – i fyra timmar

I mitten av mars anlände en kvinna tillsammans med personal från kvinnojouren till polishuset i Uppsala för att göra en anmälan rörande grov kvinnofridskränkning. Men väl på plats fick sällskapet vända i dörren eftersom att klockan var 09.30. Polisanmälan kunde nämligen bara upprättas mellan klockan 12-16.

Polisanmäler polisen

Susann Sambolidou Tellebo är verksamhetschef på kvinnojouren i Uppsala och är starkt kritisk mot myndighetens arbete. Särskilt eftersom att den här typen av brott inte kan anmälas på polisens hemsida och att försöka komma fram i rimlig tid till en handläggare på telefonnummer 114 14 är nära omöjligt.

– Vi uppmanar alltid kvinnorna att anmäla men de flesta säger nej. Men den här kvinnan sa ja. Men väl på plats tog de inte emot anmälan. Detta är Sveriges fjärde största stad och vi tar inte emot kvinnor när de väl kommer. Det är chockerande, säger Sambolidou Tellebo till Aftonbladet.

Kvinnojouren i Uppsala har polisanmält och JO-anmält Polismyndigheten för tjänstefel.

Polischef: ”Ska gå att anmäla”

Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef i Uppsala, hävdar att det ska gå att få hjälp även utanför anmälningstiden. Håkansson säger att han har tagit upp frågan med personalen och att man undersöker saken.

– Om det kommer in allvarliga brott som detta är så ska vi kunna hantera det ändå. Det tillhör grundrutinen. Det är därför vi måste kika på vad som hänt i det här fallet och täppa till hålet så att det inte kan hända igen. Det är vår absoluta målsättning, säger Håkansson.

LÄS ÄVEN: Polisen avkriminaliserar inbrott i fritidshus: ”Resurserna räcker inte”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
933Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons