En svensk tonårsflicka bestämde träff med en ”ensamkommande” man från Afghanistan. Vid en grillplats gjorde han närmanden och utsatte sedan flickan för ett sexuellt övergrepp. Mannen visste att han bar på sjukdomen hepatit men nekar – trots att han informerats – till att ha känt till att den smittar genom samlag. Åklagaren yrkade på utvisning, men tingsrätten valde att ogilla yrkandet. Flickan har efter händelsen försökt ta sitt liv.

Den 13 augusti 2020 våldtogs en 13-årig svensk flicka vid en grillplats i Falun av ”ensamkommande” Manzulla, född 2000 i Afghanistan. Enligt förövaren ska samlaget ha skett i samtycke, ett påstående som den minderåriga flickan avvisar. Manzulla var också införstådd med att flickan endast var 13 år efter att ha fått en utskällning av hennes kompis vid ett tidigare tillfälle då han gjort närmanden mot flickan.

Manzulla visste att han bar på sjukdomen hepatit B, något han fått reda på i kontakt med den svenska sjukvården. Han hävdar att han inte kände till att sjukdomen är sexuellt överförbar, något som vårdgivare i Sverige dock informerar om och även gjort i det aktuella fallet. Obehandlad kan hepatit B ge allvarliga leverskador och hos vissa blir sjukdomen kronisk.

Bilder på Manzulla. Faksimil Facebook.

Ofredat flickan tidigare

Flickan har under polisförhör berättat att hon och två tjejkompisar var vid Britsarvsskolan när tre alkoholpåverkade ”killar” kom fram till dem. Hon minns att det luktade alkohol från dem. En av killarna, som senare har identifierats som Manzulla, ”var på” och frågade om han kunde få en kram och klängde på henne.

Han ofredande flickan med pussar i ansiktet och kramar, tryckte sig hårt mot henne och frågade ”är du oskuld?”. Hon kände en obekväm känsla. För att få reda på hans identitet gick hon med på att lämna sina kontaktuppgifter via appen Snapchat när han frågade om de kunde lägga till varandra. Hon gick sedan iväg till sina kamrater i närheten.

Den 21 juni, det vill säga nästan två månader innan våldtäkten, konfronterade flickans kompis Manzulla via Messenger om dennes sexuella ofredanden mot flickan och upplyste honom om att flickan är minderårig och att det han gjorde är olagligt.

Från domen:

Faksimil Skärmdump.

Internetkontakt

Den 13 augusti, mellan 01:00 och 02:00-tiden skrev flickan till Manzulla på Messenger. Hon skrev att on ville träffa honom för att prata och ställa frågor om händelsen tidigare när han ofredat henne. Manzulla hävdade på fråga från flickan att han inte kände igen henne eller kom ihåg vad han utsatt henne för på skolan.

Det var första gången de kom i kontakt med varandra via internet. Flickan upplyste Manzulla om att hon var 13 år gammal och han svarade att han var 18 år.

Efter att de kommit överens om att träffas cyklade Manzulla till hennes adress och de sågs utanför bostaden. Han insisterade på att hålla henne i handen och hon gick till slut med på det. Hon sa efter en stund att hon ville gå och gunga, men Manzulla sa nej och att de i stället skulle gå ned till en skogsdunge i närheten.

Flickan svarade: ”Nej”

På den aktuella platsen finns en grillplats med bänkar och de satte sig bredvid varandra och pratade. Manzulla ville att flickan skulle kyssa honom, något hon bestämt sade nej till.

Istället för att respektera flickans markering började Manzulla krama henne hårt och gjorde sugmärken på hennes hals. Han tvingade ner henne på en av bänkarna och började dra av hennes byxor, skor och trosor.

Hon vågade inte göra motstånd när Manzulla placerade sina händer på hennes axlar, knuffade henne så hon hamnade på rygg och tryckte ned henne. Den omilda behandlingen orsakade smärtor i ryggen.

Våldtog flickan

Manzulla genomförde därefter en fullbordad och hårdhänt vaginal våldtäkt samtidigt som han höll fast flickans handleder. Hon uppskattar att övergreppet pågick i tre till fyra minuter och hon var under händelseförloppet paralyserad av rädsla.

När ljud av människor hördes i närheten blev Manzulla orolig, drog snabbt på sina byxor och beordrade flickan att också klä på sig. De lämnade sedan grillplatsen utan att prata med varandra. Flickan såg hur Manzulla tog sin cykel och cyklade iväg.

Hemma vid porten började flickan gråta och skaka. Hon tog en dusch, tog på sig rena kläder och ringde sedan sin mamma, som kom hem i sällskap med flickans moster.

Flickan uppger i förhör att hon duschade på grund av att hon först inte tänkt göra en våldtäktsanmälan. Detta eftersom hon lade skulden på sig själv för det som inträffat. Hon valde i stället att bara radera Manzulla från chatten och blockera honom.

I ett meddelande som flickan skickade till sin bror anklagar hon sig själv för våldtäkten.

Från domen:

Faksimil Skärmdump.

Manzulla: ”Flickan var nöjd och tackade”

Manzulla har under polisförhör påstått att ingen diskussion om deras ålder har förekommit och att han inte några gjort sugmärken på flickans hals. Han hävdade också att det var den minderåriga flickan som tog initiativ till samlag. I hans version av händelseförloppet klädde flickan själv av sig, lade sig på bänken och sa ”bara knulla med mig”.

Manzulla uppger vidare att han efter att han penetrerat henne vaginalt hänsynsfullt ska ha dragit ut sin penis innan utlösning för att undvika att göra henne gravid. Efteråt ska flickan ha varit ”nöjd” och tackat honom för samlaget.

Först i samband med att de gick från platsen ska hon enligt Manzulla ha sagt något om att han träffat och antastat henne tidigare vid skolan. Han säger sig då ha förnekat att han gjort något sådant.

Manzulla hävdar också att flickan inte förrän då nämnde något om att hon är under 15 år. Han uppger att han när han fick reda på det blev arg och ifrågasatte varför hon gjorde så med honom. Det är samtidigt belagt att Manzulla långt tidigare fått både en utskällning och reda på flickans ålder i samtal med kompisen.

Hepatit B

Efter att Manzulla anlänt till Sverige fick han veta att han har sjukdomen hepatit B. Han minns inte om han fått någon information om vaccination och säger sig inte ha inte förstått att sjukdomen kan överföras via sex. Han vidgår att han inte berättat för flickan att han har sjukdomen därför att han ”aldrig tänkt på att sjukdomen kan smitta”.

Hepatit B är samtidigt underställd smittskyddslagen och med upplysningsplikt. Den som konstateras bära på smittan informeras av vårdgivaren om detta. I april 2016 konstaterades att Manzulla har kronisk hepatit B. Han blev i februari 2017, med hjälp av tolk, upplyst om att sjukdomen smittar genom blod och spermier och uppmanades använda kondom vid sexuella kontakter.

Manzulla informerades även om att han ska förvarna tandläkare och andra för att inte riskera att smitta andra. Han ska i samband med att fått denna information ha frågat om det fanns hinder för honom att arbeta på restaurang.

Hepatit B är ovanlig bland svenskar men vanligare bland flera invandrargrupper. Detta framför allt därför att smittan i andra länder med bristfällig förlossnings-, barn- och mödravård ofta överförs från mamma till barn utan att upptäckas. I Sverige sker smittöverföring främst mellan sprutnarkomaner och vid oskyddad sex där den ena partnern bär på sjukdomen.

Omskriven och hyllad i media

2016 berättade Manzulla tillsammans med sin god man Elisabeth Cederbjörk i reportage i public service och lokalmedia om hur ledsen han var över att behöva flytta från Falun.

Från SR-artikeln:

– Jag är ledsen mycket, säger Manzullah Surkhabi.

– Jag tycker så mycket om honom. Det är väldigt olyckligt när de flyttas så här plötsligt långt bort. Som god man till Manzulla måste jag engagera mig. Jag ser att han mår dåligt av att än en gång få lov att skiljas från vuxna han fått tillit till. Men det kommer att bli svårare att vara närvarande när han tvingas iväg till en annan kommun, förklarade Elisabeth Cederbjörk.

Genom en speciell uppgörelse med boendet i Vikmanshyttan om att skjutsa Manzulla till och från skolan i Falun skulle han beredas möjlighet att behålla sin kamratkrets, berättade ansvarig för ärendet på Falu kommun, Laila Edholm.

2017 uppmärksammades Manzulla åter av statsradion. Denne gång som arrangör för en Ramadankonsert med bland annat hitresta afghanska artister.

”Arrangör är 16-årige Falubon Manzullah Surkhabi som ville hitta på något roligt att göra för att fira avslutet av fastemånaden Ramadan”, skrev SR.

Gode mannen på golfbanan och krogen med ”skyddslingen”

Manzullas god man Elisabeth har postat en rad uppdateringar i sociala medier om vad hon och hennes god man-väninna Agneta och deras ”skyddslingar” hitta på tillsammans på fritiden utanför det officiella god man-uppdraget

I ett inlägg berättar Elizaveth om en färd i öppen sportbil för att spela minigolf. I ett annat om krogbesök med vindrickande.

Faksimil Facebook.

Ansökt om svenskt medborgarskap

Samhällsnytt har tagit kontakt med Migrationsverket. De offentliga uppgifterna visar att Manzulla ansökte om uppehållstillstånd den 23 oktober 2015. Hans ansökan avslogs dock och beslut om utvisning meddelades den 11 april 2018.

Den 14 maj 2018 överklagades beslutet till migrationsdomstolen hos Förvaltningsrätten i Stockholm. Ärendet återhänvisades till Migrationsverket den 27 juni 2018.

Migrationsverket beviljade då tidsbegränsat uppehållstillstånd för Manzulla från 16 oktober 2018 till 16 oktober 2021. Den 24 oktober 2019 ansökte Manzulla om att få bli svensk medborgare. Migrationsverket avslog medborgarskapsansökan den 6 december 2019.

Tolkbehov

Stämningsansökan som Samhällsnytt tagit del av visar att Manzulla är afghansk medborgare och har tolkbehov på uzbekiska.

Tingsrättsdomen

Den 7 oktober 2020 meddelade Falu tingsrätt dom i våldtäktsmålet.

Manzulla Surkhabi (2000-10-16), medborgare i Afghanistan, dömdes för våldtäkt mot barn, ofredande och framkallande av fara för annan. Påföljden blev två års fängelse men enligt gällande praxis rabatt dras en tredjedel, i det här fallet 8 månader, av på den strafftiden. Manzulla ska även betala 120 000 kr i skadestånd till den våldtagna flickan.

Försökte ta sitt liv

Från domen:

Faksimil Skärmdump.

Tingsrätten valde att avslå åklagarens yrkande om utvisning. För att kunna utvisa Manzulla måste brottet rubriceras som grovt. Den nivån menar man att barnvåldtäkten med underlåtenhet att iaktta smittskydd mot hepatit B och de andra åtalspunkterna inte sammantaget når upp till.

Överklagar till hovrätten

Den 27 oktober 2020 inkom ett överklagande från kammaråklagare Kristina Modig till Svea hovrätt. Hon yrkar att brottet ska rubriceras som ”grov våldtäkt mot barn” och att Manzulla ska utvisas samt dömas till en längre frihetsberövande påföljd.

Faksimil Skärmdump.

Flickan yrkar att Manzulla ska utvisas, få högre fängelsestraff och bli skyldig att betala skadestånd samt att brottet hon utsatts för ska rubriceras som grovt.

Faksimil Skärmdump.

”Hovrätten har inte satt ut målet till huvudförhandling ännu”, svarade Svea hovrätt den 6 november till Samhällsnytt. Vid en senare förfrågan uppger man att datum för förhandlingen kan komma att bestämmas någon gång under innevarande vecka.

Rättelse:

I en tidigare version av artikeln angavs att det var offrets syster som konfronterat Manzulla. Enligt nya uppgifter ska det i stället ha varit en kompis till flickan som kallar henne för ”syster” i den mer talspråkliga betydelse som begreppen ”systrar” och ”bröder” också kan användas.

Tyckte du denna artikel var intressant? Stötta då tidningen med en donation! Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta! Klicka HÄR för mer info.