Med valresultatet näst intill klart står det klart att Sverigedemokraterna är valets stora vinnare. Man blev både näst största parti och ökade mest. På den motsatta sidan hamnade Annie Lööf och Centerpartiet.

I skrivande stund får Centerpartiet ett stöd på 6,7 procent. Det är en tillbakagång på 1,9 procentenheter jämfört med valet 2018. Det är också det största tappet i årets val.

Enligt statstelevisionens vallokalsundersökning var bara 45 procent av partiets väljare lojala från förra valet. De som lämnade gick åt båda hållen – 21 procent till S, 14 procent till M och sju procent till L.

LÄS ÄVEN: L vägrar acceptera SD i regering

Sverigedemokraterna har överlägset mest lojala väljare på 86 procent.

Dags för byte?

Resultatet för Centerpartiet har lett till spekulationer kring Annie Lööfs framtid i partiet. Men på måndagen meddelar Lööf att hon avser sitta kvar tills vidare.

– Ja, men det tror jag. Jag kommer att fortsätta så länge jag tycker det är roligt och meningsfullt. Och så länge jag har stödet internt såklart, säger hon till SvD.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Chans på något nytt”

Samtidigt hoppas hon på att Ulf Kristersson (M) ska tänka om.

– Är det så att Ulf Kristersson tänker om för att SD kanske ställer orimliga krav som att sitta i regering. Då står vår dörr öppen, sa hon till SvD i natt.