valsedlar

Foto: LA2.

Inrikes

Valobservatörer kritiserar hanteringen av valsedlar

Publicerad 9/11/2018
Annons

Det svenska valsystemet får nu mer kritik. Denna gång är det observatörer inbjudna av Svenskt internationellt liberalt centrum, Silc, som har synpunkter på placeringen av valsedlar och hur alla kan se vilka man plockar med sig.

86 valobservatörer bevakade under söndagen 447 vallokaler i Stockholm. Man tittade bland annat på tillgången till valsedlar, möjligheten att välja sedel utan insyn samt trängsel i lokalerna.

– När man sammanställer våra observationer är det tydligt att det finns flera problem med det svenska systemet som bör åtgärdas. Framför allt reagerade de utländska valövervakarna på hur lätt det var att se hur folk skulle rösta, eftersom de flesta väljare tar valsedlar öppet utan att dölja sitt val, säger Amanda Valentin, biträdande generalsekreterare för Silc och huvudansvarig för insatsen.

Man anmärker även på så kallad familjeröstning, då en hel familj går bakom skärmen och lägger sina röster i kuverten, och anser att valförrättarna bör få tydliga instruktioner om hur de ska agera då detta sker. Många valförrättare ska ha varit passiva och låtit detta ske utan att ingripa.

– Det system med enskilda valsedlar för varje parti bildades när det var mycket färre partier och bara ett val åt gången. Idag har vi tre val samtidig och personval – det gör att vi har vuxit ur systemet, säger Amanda Valentin.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons