Tiotusentals av de närmare 94 000 röster som ogiltigförklarades på söndagen kan bli giltiga vid den slutliga rösträkningen. På tisdagseftermiddagen skilde omkring 44 500 röster mellan blocken.

Efter att rösterna från vallokalerna hade räknats var det fördel högersidan med 175 mandat mot vänstersidans 174. Men ingenting är ännu avgjort. Valmyndigheten uppger att rösträkningen beräknas pågå fram till torsdag.

LÄS ÄVEN: Brist i valsystemet öppnar för valfusk – Socialdemokraterna ignorerar

Vid den slutliga rösträkningen hos länsstyrelserna runt om i landet kan tusentals röster som tidigare ogiltigförklarats nu bli giltiga. I år handlar det om hela 93 734 röster. Vid valet 2018 ogiltigförklarades totalt 83 646 röster – cirka 30 procent av dessa giltigförklarades senare, rapporterar Aftonbladet.

– Länsstyrelsen kan giltigförklara sådant som har ogiltigförklarats i vallokalen, kommunerna har kort om tid på sig och gör en grövre bedömning helt enkelt. Så de kan ogiltigförklara saker som vi sedan giltigförklarar, säger Louise Jeppsson, valansvarig på länsstyrelsen i Kronoberg, till SR.

Ogiltiga röster delas in i grupperna blanka röster, ej anmälda partier samt övriga. En vanlig orsak till att en röst ogiltigförklaras är även att väljaren har lagt två valsedlar i samma kuvert. Vid sådana fall giltigförklaras rösten hos länsstyrelsen.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Varför nonchalera risken för valfusk?”