På onsdagseftermiddagen meddelade Centerpartiet att man drar tillbaka sitt förslag om fri hyressättning i nyproduktion. I gengäld vill man förhandla om JÖK-avtalet där partiet i stället får igenom ett antal skattesänkningar.

Regeringen föll i måndagens misstroendeomröstning efter att Vänsterpartiet förklarat sig stå fast vid att man inte tänker stödja en regering som inför marknadshyror, även om det bara sker i nyproduktion och regerings- och samarbetspartierna vägrat stryka den punkten i JÖK-överenskommelsen.

Men efter fullbordat faktum meddelar nu centerledaren Annie Lööf att hon är villig att stryka punkt 44 för att återvinna Vänsterpartiets passiva stöd i en ny JÖK-regeringskonstellation.

I utbyte mot att backa om fri hyressättning som V krävt vill Lööf ha andra saker i utbyte. Det handlar bland annat om en sänkning av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i höstens budget och sänkt skatt på investeringssparkonton (ISK) där socialdemokraterna fått nyligen kritik för att tvärtom vilka höja skatten.

– Vi hoppas att Liberalerna nu kan komma tillbaks. Januariavtalet bygger på att vi fyra partier som står bakom det kan presentera en budget och genomföra liberal politik, säger Lööf.

– Eftersom förslaget inte längre finns på bordet så tycker vi att det är viktigt att vi justerar Januariavtalet för att få en bättre balans, säger Lööf till DN.

Miljöpartiet meddelade nyligen att man vill se JÖK-partierna förhandla fram ett helt nytt avtal som man gett det preliminära namnet ”Juniavtalet”.

Det är i skrivande stund oklart om Vänsterpartiet nu kommer att nöja sig med att punkt 44 nu stryks eller om man för att stödja en ny regering kräver ytterligare inflytande. Partiledaren Nooshi Dadgostar säger dock till media att ”det är ett positivt besked för landets hyresgäster”.

L: C måste välja höger eller vänster

Liberalerna har svarat på Centerpartiets drag i en kommentar till statstelevisionen. Partiet vill se en borgerlig regering.

”Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering. Det är det bästa för Sverige, för att ta itu med skolan och lösa integrationsproblemen. Det också att ta ansvar. Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. De måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan.”, skriver Mats Persson (L).

LÄS ÄVEN: Nu vill MP bjuda in V till ett ”juniavtal”

LÄS ÄVEN: SVT:s expert: Annie Lööf kan bli statsminister