forsmark 1 2

Dennis140

Inrikes

Vändningen: Kärnkraft påverkar elpriset

Publicerad 10/28/2022
Annons

På fredagen meddelar Forsmarks kärnkraftverk att man höjt effekten på ett av sina kärnkraftverk vilket ger ytterligare 50 megawatt.

50 megawatt innebär att ytterligare 100 000 hushåll kan försörjas med el. Exakt hur mycket tillskottet skulle kunna påverka elpriset är svårt att sia om, men att all el som tillförs systemet är positivt för kunderna råder ingen tvekan om enligt Johan Börjesson, vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB.

LÄS ÄVEN: LYSSNA: Putinpriser – eller sossepriser? SVT intervjuas!

– Priset styrs av tillgång och efterfrågan och en mängd olika parametrar, men tillför vi mer el i systemet så påverkas priserna, säger han till statstelevisionen och sågar därmed den före detta rödgröna regeringens påståenden om ”Putinpriser”.

Ytterligare höjning 2023

Redan till nästa år är ambitionen att höja effekten på Forsmark 1 med ytterligare 50 MW – 100 MW motsvarar drygt en fjärdedel av elbehovet i hela Uppsala län. Planer finns också på en effekthöjning för Forsmark 3 på sikt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här flyr energiministern frågor om sossepriser på el

– Vi bedömer att det går att höja effekten med uppemot 250 MW, men våra ägare har inte fattat beslut om det ännu, säger Johan Börjesson.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons