Vänersborg blir första svenska kommun med att anlita en kommunkoreograf som ska sätta dansen i fokus. Enligt kommunen utgör detta en unik möjlighet för invånarna i Vänersborg att möta danskonst på oväntade platser och i nya sammanhang.

Kommunkoreografen ska under ett års tid arbeta med dans och rörelse i kommunen. ”Vi hoppas att mötet mellan danskonst och vår kommun öppnar upp för nya sätt att uppleva, samarbeta och utvecklas”, skriver kommunen. Man påstår också att det handlar om ”mötet mellan de som bott länge eller är nya medborgare i staden – unga som äldre”.

LÄS ÄVEN: Västervik söker kommunkoreograf – 500 000 skattekronor i potten

– I Vänersborgs kommun har vi lång tradition av att arbete med dans. Vår ambition är att erbjuda ett brett utbud av dans till våra invånare, med ett särskilt fokus på barn och unga. Vårt utbud bygger på delaktighet och tillgänglighet, i ett medborgarperspektiv. Kommunkoreograf är ett ytterligare steg att arbeta och fördjupa oss i dans, säger Malin Haglund enhetschef Kultur, Vänersborgs kommun.

Projektet får medel från Kulturrådet. Den deltagande kommunen delfinansierar sitt år tillsammans med Förvaltningen för kulturutveckling. 

Beredda på kritik

Med reaktionerna på Tranemos ”kommunpoet” färskt i minnet är man beredda på kritik.

LÄS ÄVEN: Myndighet försvarar miljonen till kommunpoeten: ”Projekt som vågar utmana”

– Vi har tagit höjd för vad som kan komma mot oss, alla har ju rätt till sin åsikt, men för oss i Vänersborg är dans viktigt, säger Malin Haglund, kulturchef på Vänersborgs kommun, till statsradion.