Paraplyorganisationen Sveriges Tidskrifter delar varje år ut ett antal priser till aktörer som man anser utmärkt sig på ett förtjänstfullt sätt. Det som sticker ut i årets vinnarlista är att den vänsterextrema propagandaorganisationen Expo och tidskriften med samma namn får priset som ”Årets tidskrift” i genren populärpress. Noterbart är också att ordföranden i den jury som fattat det kontroversiella beslutet är SVT:s vd Hanna Stjärne.

Juryn motiverar att Expo tilldelas priset med att man ”med mod och integritet gräver de i några av vår tids största frågor”. Man berömmer också Expo för att ha ”byggt ett mediehus som trots små resurser får stort genomslag”. Den framgången förklaras dock huvudsakligen av att organisationen fått omfattande draghjälp av andra vänsterprofilerade medier och samhällsaktörer, inte minst juryordförande Hanna Stjärnes eget SVT.

Vidare får Expo en ryggdunk av juryn för sitt arbete med att bygga upp det man kallar ”en digital kunskapsbas”. Vad som avses är organisationens omfattande politiska åsiktsregister där man har en akt på ett mycket stort antal svenskar som Expo anser har ”fel” åsikter och ”fel” politiska engagemang. Genom att Expo skaffat sig utgivningsbevis som media, kringgår man att registret annars skulle vara olagligt.

Grundad av brottsdömda vänsterextremister

Organisationen och tidskriften som grundades av en grupp våldsbejakande och i flera fall brottsdömda vänsterextremister har som huvudfokus att motarbeta Sverigedemokraterna. Officiellt hävdar man sig dock vara politiskt neutrala i sitt ”antirasistiska arbete”.

Till juryn som fattat det uppmärksammade beslutet har Stjärne även rekryterat sin tidigare SVT-medarbetare Jonas Nordling. Han har även varit knuten till vänsterradikala tankesmedjan och tidskriften Dagens Arena och varit ordförande för Svenska journalistförbundet, också det kritiserat för att ha en påtaglig vänsterslagsida i sin verksamhet.

Här återfinns även kulturvetaren Cissi Elwin. dotter till profilerat vänsterradikala SVT-journalisten Göran Elwin. Hon har tidigare fått hård kritik för sitt sätt att som chef för Svenska filminstitutet vänster- och identitetspolitiera svensk filmproduktion, bland annat genom att introducera krav på genus- och hudfärgskvotering för att erhålla filmstöd.

Att den vänsterradikala propagandaorganisationen prisas renderar gratulationer i sociala medier från en lång rad medieprofiler, politiker och andra namnkunniga opinionsbildande aktörer:

Samnytt har uppmärksammat och granskat Expo i en lång rad artiklar som kan läsas HÄR.

Västerreligiösa Helle Klein tilldelas ”Stora priset”

Ett annat av årets beslut som får kritisk uppmärksamhet är det att utse vänsterkristna medieprofilen Helle Klein till mottagare av Svenska tidskrifters ”Stora pris”. Motiveringen utgörs här av något som aspirerar på status som mindre kåseri med anspelning på Kleins vänsterreligiositet där man skriver att:

Årets pristagare är både kropp och själ. Grundad 1966 men alltid aktuell. Hisnande hög klickrate och gudomlig räckvidd. Peppande, prestigelös och progressiv med stort hjärta och rapp hjärna. En envis röst på tidskrifternas sida som omfamnar hela den breda brokiga branschen. Långt från en pappersprodukt ändå papperets pålitligaste påve”.

LÄS ÄVEN: Hån mot tittarna när SVT bjöd in Helle Klein till debatt om LO och SD
LÄS ÄVEN: Här jämför Helle Klein utredning av valfusk med 11 september-attackerna