Bakom det skattefinansierade projekt för att erbjuda nyanlända ”en meningsfull fritid” som Samhällsnytt igår uppmärksammade står bland annat kommunens så kallade inkluderingskoordinator Oliwer Karlsson. Han visar sig vid en granskning vara en hängiven asylaktivist med kopplingar till våldsbejakande vänsterextremism.

– Projektet är ett led i ett långsiktigt arbete för att fler Lundabor ska få ingångar i vårt rika kultur-, fritids- och föreningsliv, säger Karlsson.

LÄS ÄVEN: Kommunen i Lund ska finansiera ”meningsfull fritid” för migranter

Den 17 december förra året publicerade Sveriges kommuner och landsting, SKL, en artikel om inkluderingskoordinatorns arbete som påstås stärka samverkan mellan kommun och civilsamhälle.

Det framgår av texten att Karlsson har till uppgift att samordna och koordinera initiativ för att möta de asylsökandes och nyanländas behov på skattebetalarnas bekostnad. Arbetet innebär bland annat att han handlägger projektansökningar.

– Min roll är att vara spindeln i nätet och bidra till ett långsiktigt och hållbart arbetssätt för att identifiera behov och skapa lösningar genom att ta tillvara och möjliggöra olika initiativ, berättade Karlsson.

När Samhällsnytt nätgranskar Karlsson visar det sig att han är en engagerad asylaktivist. I flera inlägg på Facebook propagerar han för att migranter som saknar asylskäl ska få stanna i landet.

Koppling till våldsbejakande extremism
Karlsson har även engagerat sig i material från de våldsbejakande vänsterextremisterna ’Allt åt alla’. Det är oklart vilka andra kontroversiella vänsterorganisationer som den skattebetalda tjänstemannen följer eftersom hans konto är privat.


Oliwer Karlsson. Faksimil Facebook.

I februari 2015 lanserade den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin, en webbplats kallad ”Samtalskompassen” i syfte att bekämpa våldsbejakande extremism. Förbundet Allt åt alla fanns listat där vid sidan av AFA, Revolutionära fronten och SUF som exempel på våldsbejakande vänsterextremister.

Sahlin har även skrivit en debattartikel i vilken hon redogör för förbundets våldsbejakande hållning.

Allt åt alla har på bloggar och hemsidor på olika sätt gjort tydligt att man inte ser något direkt problem med våld som en strategi. Organisationen har också ordnat evenemang där överskottet gått till aktivister från Revolutionära fronten som gripits i samband med Operation Eskil i Mälardalen 2013. Sju av åtta aktivister som greps dömdes för misshandel eller olaga hot.

”Trumps familjesplittringspolitik”
Vid sidan om sitt dagliga arbete för nyanlända migranter i Lund har Karlsson även engagerat sig i USA:s politik. Nedan syns ett evenemang där Donald Trump påstås föra en politik som splittrar familjer.