Inte rasist men

Henrik Johansson, Myra Åhbeck Öhrman tillsammans med den dömda mannen. Faksmil Twitter

Inrikes

Vänsterextremist döms för dödshot mot Samhällsnytts redaktion

Publicerad 9/11/2018
Annons

Det var i mars som den kände profilen Axel Luo Öhman hotade Samhällsnytts redaktion med död. ”Hela redaktionen borde få ett välförtjänt nackskott”, skrev han då på Twitter, följt av ”De ska allihop ha varsitt nackskott”. I inläggen taggade han Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för Samhällsnytt, och frilansjournalisten Mattias Albinsson, som vid den tiden arbetade för Samhällsnytt. Idag avkunnade Södertörns tingsrätt domen – vänsterextremisten döms till att betala 26600 kronor i dagsböter för olaga hot mot redaktionen.

I domen kan man läsa bland annat att Axel Luo Öhman försvarade sig med att hävda att han har ”ett hårt språkbruk” samt att syftet med dödshotet var att ”slösa tid” för de hotade journalisterna. Med detta menade Luo Öhman att hans gärning inte var brottslig.

I och med att Öhman taggat Dagerlind och Albinsson i inläggen fann tingsrätten det bevisat att mannen ville säkerställa att hoten når journalisterna.

Mattias Albinsson uppgav under huvudförhandlingen att ”det kändes olustigt och obehagligt” att läsa dödshotet. Han berättade för tingsrätten att han visserligen inte trott på att Axel Luo Öhman själv var våldsbejakande, men han samtidigt inte visste om det var andra våldsbejakande personer som läst inlägget och uppfattat det som en uppmaning. Axel Luo Öhman är med i kretsen kring grupperingen Inte rasist men som inkluderar flera vänsterextremister. Det fanns en risk att inlägget fick andra våldsbejakande personer att göra konkreta saker, menade Albinsson.

Tingsrätten gick helt på journalistens linje. I frågan om påföljd står det att läsa följande i domen:

”Det är fråga om dödshot riktat mot en journalist i dess yrkesroll. Tingsrätten instämmer i åklagarens bedömning att påföljden kan stanna vid ett kraftigt bötesstraff.”

Vänsterextremisten blev dömd till 70 dagsböter å 380 kronor utifrånm hans uppgivna inkomst – totalt 26 600 kronor.

Mattias Albinsson kommenterar för Samhällsnytt att han är nöjd med domen:

”Ja, det är jag. Möjligen tycker jag att dagsböter borde ha kombinerats med villkorlig dom, men åklagaren yrkade endast dagsböter så det var väl rimligt av domstolen då.”

Kom Luo Öhman ensam till rättegången?

”Han hade med sig Jakob Bergman från Nyheter Idag som något slags moraliskt stöd. De kom dit och gick därifrån tillsammans. Han hade ingen försvarare. I övrigt inga extremister där.”

Uppdaterat: Jakob Bergman är ansvarig utgivare för sajten Nyheter Idag. Kort efter vår artikelns publicering publicerade Bergman egen artikel om händelsen på sajten. I den uppger Öhman bland annat att han planerar att överklaga domen.

Axel Luo Öhman är en känd profil på Twitter som är tätt knuten till grupperingen Inte rasist men. Trots den fällande domen fortsätter en bild med honom pryda grupperingen föreståndare Henrik Johanssons twitter:

Henrik Johansson har tillsammans med en annan medlem i grupperingen, Myra Åhbeck Öhrman, gjort flera poddar med mannen. I en av poddarna i maj upprepade de dödshoten mot Samhällsnytts medarbetare och gav sitt stöd till den då åtalade mannen. Avatar för podden ser ut så här:

Inte rasist men används flitigt som källa av kvällstidningarna Aftonbladet och Expressen.

Samhällsnytt har sökt Inte rasist men och Axel Luo Öhman för kommentar. Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Södertörns TR B 6812-18 Dom 2018-09-11 .

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons