På söndagskvällen stängdes journalisten Lisa Bjurwalds Twitterkonto plötsligt ned och de som går in på profilen möts av en varning. ”Fullständigt clueless tyvärr”, meddelar hon Samnytt angående orsaken till avstängningen.

”Varning: Det här kontot är tillfälligt begränsat” är meddelandet som möter den som försöker gå in på Lisa Bjurwalds konto, vilket ska bero på att ”det har förekommit ovanlig aktivitet från det här kontot”.

En av de som reagerat på och uppmärksammar avstängningen är journalisten Ivar Arpi.

Lisa Bjurwald har på senare tid profilerat sig som en kritiker av regeringens coronahantering. Hon har även varit kritisk mot svensk media för uthängningen av MEWAS-gruppen.

LÄS MER: Lisa Bjurwald: Statsradion utmålar oliktänkande som säkerhetsrisker

Psykförsvarets uppdrag: ”Man ska lita på politiker”

Nyligen rapporterade Samnytt om den tidigare Säpochefen och Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, som på förra årets konferens Folk och Försvar likställde regimkritiska åsikter med terrorism, och hans arbete den nya myndigheten för psykologiskt försvar som ska sättas i drift i början av nästa år.

Danielsson avslöjade då att det kommande psykförsvaret bland annat ska arbeta för att man ska ”lita på politiker och så vidare”. Man betecknar även den fria åsiktsbildningen som fientlig informationspåverkan som måste bekämpas.

Danielsson menade även att det är viktigt att kritiken mot staten och myndigheterna inte ska bli ”överdriven”. För att bedöma om kritiken är överdriven kommer ”bästa specialister” från den hårt ifrågasatta myndigheten Säpo att rekryteras – som inom ramen för psykförsvaret ska se till att medborgarna inte korsar den röda linjen.

LÄS MER: Psykförsvarets uppdrag AVSLÖJAS: ”Man ska lita på politiker”

Regeringen i nytt censurmöte med IT-jättar

I februari rapporterade Samnytt om regeringens vilja om ett nytt möte med företrädarna för IT-jättarna Facebook, Twitter och Google för att förmå dem att reglera utbudet på plattformarna ytterligare. Utrikesminister Ann Linde (S) formulerar det som att man vill ”ta upp hur företagen hanterar hot, hat och demokratisk utveckling”.

LÄS MER: Linde kallar till nytt censurmöte med IT-jättarna

”Fullständigt clueless”

Samnytt har varit i kontakt med Bjurwald som svarar att hon är ”fullständigt clueless” angående orsakerna till avstängningen.