Den kommunistiske miljonären vill att allmänheten ska bekosta ett antirasistiskt monument i Malmö. Detta efter att han drabbats av en stark lyckokänsla i samband med en BLM-demonstration. ”De allra flesta hade en hudfärg i olika nyanser av brunt”, skriver Wiehe i ett inlägg.

Det är på sin Facebook som musikern och miljonären Mikael Wiehe lagt ut sina tankar om det tänkta antirasistiska monumentet. Där berättar han bland annat hur han kommit fram till idén. Wiehe beskriver att han ”drabbades av en stark lyckokänsla” när han ”av en tillfällighet” deltog i en demonstration till stöd för den rasistiska rörelsen Black Lives Matter i Malmö i somras.

Lyckokänslan berodde delvis på att ”de allra flesta hade en hudfärg i olika nyanser av brunt” – vilket fick den 74-årige musikern för första gången att förstå att Malmö är en ”färgad” stad.

Med denna förståelse som grund kräver nu Wiehe att ett antirasistiskt monument byggs i staden. Monumentet ska föreställa en icke-vit kvinna med en näve knuten i vrede och med en död son och ska heta ”Din mamma”.

Wiehe vill samtidigt inte stå för kostnaden för monumentet och föreslår istället att det ska finansieras av allmänheten genom donationer. Detta trots att han, enligt en granskning av debattören Rebecca W Uvell, är en förmögen person som under de senare åren av sin karriär omsatt drygt tre miljoner kronor per år. Tidigare utmärkte han sig bland annat genom att 2007 hävda att Kuba är ”bäst på mänskliga rättigheter i regionen” under ett besök till landet.

LÄS ÄVEN: Kuba – det socialistiska paradiset

Musikern bor i en bostadsrätt i ett av Malmös exklusiva områden vilket kan förklara varför det tog honom så lång tid att utveckla de insikter som han nu publicerar. Inlägget på Facebook har lagts ut i mitten av januari, men i morse plockades idén upp av statsradion som i ett inslag i det närmaste hyllar initiativet och inte ställer några kritiska frågor om vänstermiljonärens förslag.

På Twitter finns det dock flera som ifrågasätter Wiehe och menar att han som en ”vit, västerländsk välbeställd heterosexuell boomer-cisman inom vänstern” desperat försöker att distrahera ”rödgardister” för att klara sig undan nästa utrensning av ”privilegierade”:

Samhällsnytt har sökt Wiehe för en kommentar.