När frågan om militärt svenskt stöd till Ukraina avhandlades i finansutskottet på måndagsförmiddagen framkom det att Vänsterpartiet är enda parti att motsätta sig hjälpen.

Det var på söndagen som regeringen föreslog att Sverige ska skicka 5 000 pansarskott, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner samt 500 miljoner kronor i direkt stöd till den ukrainska regeringen. När det officiella beslutet togs reserverade sig partiet mot beslutet.

– Det här är inte en enkel fråga. Vi anser att det finns skäl att hålla på det regelverket som finns för vapenexport. Ska man ändra på det krävs en mer noggrann analys, säger V:s ekonomiskpolitiske talesperson Ali Esbati till TT.

LÄS ÄVEN: ”Allahu akbar” – Putin sätter in blodtörstig islamist-milis i Ukraina

Esbati menar att det finns en ökad risk att vapnen hamnar på avvägar och i fel händer.

– I stället vill vi öka det ekonomiska stödet till den ukrainska regeringen och deras möjlighet att finansiera sin strid, säger Esbati.

Han får dock kritik av före detta V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Hänvisar till praxis

Vidare anser partiet att Ryssland styrs av ”en auktoritär högernationalistisk klick” och bedriver ett aggressivt angreppskrig mot Ukraina. Sanktionerna bör skärpas men vapenexport strider mot praxis och riktlinjerna i vapenexportreglerna, understryker man.

Vänsterpartiets nej har dock ingen påverkan på beslutet.