Många är bestörta över gängkriminalitetens senaste dödsoffer, en blott 12 år gammal flicka som ute på hundpromenad kom i vägen för en väpnad gänguppgörelse i ”särskilt utsatta” Norsborg i södra Stockholm. Men visade sympatier uppskattas inte av alla. När en profil inom polisen på Twitter skriver att unga flickors liv har betydelse blir han påhoppad och hånad av Ali Esbati, högprofilerad riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

Esbati sitter i Vänsterpartiets partistyrelse och är ett av sitt partis mest framträdande ansikten utåt. Han sitter också i lång rad av riksdagens utskott, däribland justitieutskottet med ansvar för bland annat polisiära frågor.

Men när ett profilerat poliskonto i sociala medier, Dunkelblå, twittrar ”Little girls lives matter” i sympati med och upprördhet över mordet på en 12-årig flicka, då möts detta med sarkasm och hån från Vänsterpartiet. ”Fräscht” skriver Ali Esbati föraktfullt om polisens sympatiyttring från sitt oficiella partikonto.

Strax efteråt fyller V-profilen på med attacker mot polisen. Enligt Esbati är det att håna en rörelse mot rasism och polisbrutalitet att parafrasera Black Lives Matter för att inkludera också andra grupper av dödsoffer i humanistisk empati och markera mot gängkriminalitetens brutalitet.

Polisens sympatiyttring för den 12-åriga flickans onda bråda död beskriver vänsterpartisten som uttryck för en ”reaktionär, rasistisk människosyn” och som ”ett hot mot trygghet och fungerande brottsbekämpning”.

En breddning av definitionen av vilka liv som bör värnas och skyddas till att innefatta minderåriga flickor beskriver Esbati som en problematisk ”attityd” hos polisen. Enligt honom är det är en inställning som negativt påverkar hur myndigheten utreder brott som ”drabbar människor i redan ekonomiskt och socialt utsatta områden”.

Många kritiska

Många som läst Esbatis hånfulla kommentar om den döda flickan finner den osmaklig och hjärtlös och är starkt kritiska till att en riksdagsledamot uttrycker sig så.

Historik av polisfientlighet

Esbati har en lång historik av att för sitt partis räkning uttrycka förakt och grova anklagelser mot polisen. Han har bland annat kallat polischefen Erik Nord för ”högerextremist” och genom att skriva ”internetz” med z signalerat att Nord rentav skulle vara nazist.

Vidare har han som representant för sitt parti och ledamot i justitieutskottet påstått att polisen i sitt upprätthållande av lag och ordning ägnar sig åt ”rasprofilering”.

Nyligen kallade han det för ”övervåld” när polisen stoppade en mopedist som framförde sitt fordon på ett otillåtet och trafikfarligt sätt.