I samband med att Sverige tagit emot IS-terrorister med svenskt medborgarskap höll TV4 Nyheterna en debatt mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling. Enligt vänsterpartisten skulle fråntagandet av terroristernas svenska medborgarskap bara göra saken värre och radikalisera dem ännu mer.

På måndagen landade tre kvinnliga IS-terrorister med barn som tagits till Sverige från Syrien varav två anhållits. Enligt uppgift är en av de två anhållna misstänkt för krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten. Ett tiotal kvinnor med svenska medborgarskap och uppåt ett 20-tal barn är fortfarande kvar i IS-fångläger.

– Det här är kvinnor som utgör ett säkerhetshot. Det här är svenska medborgare som har begått fruktansvärda brott mot mitt folk, säger Shiyar Ali, Sverigerepresentant för det kurdiska självstyret, till SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: Ögonvittnet: IS-kvinnorna kördes till Arlandas lyxiga VIP-byggnad

– De är inga vanliga svenssons som åkt på semester och gått vilse. Det är radikaliserade personer som har begått brott. Jag hoppas att Sverige åtminstone undersöker möjligheterna att ställa dem inför rätta.

”Tror inte att det är sant”

Jimmie Åkesson (SD) kallar situationen för ”absurd” och betraktar inte längre Sverige som terroristernas hem.

– Man har utvisat terrorister från Mellanöstern till Sverige, man tror inte att det är sant.

– Det är absurt att människor utvisas från Mellanöstern till Sverige på grund av terroristbrott.

Åkesson hade hellre sett att man gett stöd till det kurdiska självstyret och rättsprocesserna på plats och befarar att de i Sverige inte kommer att dömas på det sätt som vore rimligt, något som regeringen är ytterst ansvarig för.

Humanitära konventioner

Håkan Svenneling (V) menar att alternativet, att inte ta emot dem, hade varit värre.

– Då hade de kunnat ta sig in i Sverige utan att myndigheterna haft den här kontrollen, då tror jag att riskerna hade varit större. Det här är det ansvarsfulla att göra.

Svenneling håller inte heller med Åkesson om att terroristerna borde fråntas sina svenska medborgarskap i de fall de har dubbla medborgarskap då han anser det vara ”rättslöst och bryter mot humanitära konventioner”. Dessutom skulle de radikaliseras ännu mer, menar vänsterpartisten.