I takt med att alltfler döms för brott och sätts i fängelse blir platserna på landets anstalter allt färre. Detta föreslår vänsterpartisten Linda Snecker ska lösas med att tidigarelägga villkorliga frigivningar.

Under åren 2018-2019 ökade antalet intagna på en majoritet av Sveriges anstalter vilket skapar stora problem för Kriminalvården.

– Fler klienter på samma yta skapar svårigheter för både klienter och personalen. Det blir svårare att individanpassa verksamheten. Vi ser också risker med säkerheten. Det är svårare för personalen att ha koll på alla och följa alla rutiner, säger stabschefen Joakim Righammar till nyhetsbyrån Siren.

LÄS ÄVEN: Överbeläggningar på fängelser och häkten väntar: ”Våldsutvecklingen i Sverige just nu är synnerligen allvarlig”

Under 2019 var en tredjedel av alla anstalter minst fullbelagda och på vissa håll hade man fler intagna än de egentligen hade plats till.

För att lösa problemet föreslår vänsterpartisten Linda Snecker att brottslingar som inte är dömda för sex- eller våldsbrott, som har genomgått behandlingsprogram och har mindre än sex månader kvar på straffet ska börja avtjäna den villkorliga frigivningen i förtid.

Reaktionerna på förslaget togs inte väl emot av en majoritet som kommenterat det på Twitter.

”Lösningen är att släppa ut kriminella på gatan? Har jag uppfattat det rätt?”, ”Vi andra har inte livvakter Linda” och ”Sätt in våningssängar så dubblas kapaciteten i ett slag. Ikea har en bra deal” var några av kommentarerna.