malin björk

Foto: euranet_plus.

Inrikes

Vänsterpartist bor i Bryssel – tog ut dagtraktamente för nästan 1 miljon

Publicerad 5/14/2019
Annons

Vänsterpartiets toppnamn i EU Malin Björk har beskrivits som en av de mest transparenta svenska EU-parlamentarikerna men nu avslöjas att hon trots boendet i Bryssel tagit ut dagtraktamente på mer än 3 000 kronor per dag. Pengarna har bland annat gått till 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på.

Björk är sedan långt tillbaka skriven i Bryssel men väljer ändå att ta ut EU:s traktamente. Enligt Björk har pengarna gått till hotell och resor i Sverige, ett upplägg som ska ha godkänts av parlamentet. Nu ska hon betala tillbaka en del av pengarna.

Traktamentet ges bara de dagar då hon registrerar närvaro.

– Om jag skriver in mig, ja. Det gör jag inte alltid, säger Malin Björk.

Under förra mandatperioden har hon dock registrerat närvaro under 357 dagar vilket innebär nästan en miljon kronor totalt. Någon öppen redovisning av traktamentespengarna kommer Björk inte att göra utan hänvisar till att hon följt praxis samtidigt som hon medger att de dryga 3 000 kronorna per dag inte motsvarat de omkostnader hon haft i Sverige.

3D-klitorisar av plast
En annan frikostig ersättning EU-parlamentarikerna får är den omdiskuterade kontorsersättningen på mer än 40 000 kronor i månaden till bland annat hotell. Enligt Björks medarbetare har hon inte använt dessa pengar då ”huvudsyftet med kontorspengarna är inte att de ska bekosta parlamentarikerns behov av resor och uppehälle i det land där parlamentarikern är vald”. Denna pott har hon istället använt till bland annat telefonräkningar, hyran av ett Stockholmskontor och kontorsmaterial.

– Jag har också köpt in hundra kaffekoppar och ganska många 3D-klitorisar av plast med feministiskt och vänsterpartistiskt tryck på.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons