Enligt asylaktivisten Stefan Lindquist används Facebook-gruppen ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan nu!”, där flera socialdemokratiska politiker är med, bland annat för sexuella övergrepp och utnyttjande av ensamkommande. Gruppens administratörer vägrar att polisanmäla övergreppen för att inte spela ”rasisterna” i händerna. Nu polisanmäler Lindquist ett tiotal aktivister – och blir utsatt för en hatstorm av gruppen.

Stefan Lindquist är distriktsordförande för Vänstern i Svenska kyrkan i Härnösand. Han var även engagerad i Facebook-gruppen Stoppa utvisningarna till Afghanistan nu! – fram tills han nyligen blev blockerad i gruppen. I ett inlägg på sin Facebook berättar Lindquist att gruppen används bland annat för sexuellt utnyttjande av ensamkommande:

”Samvetslösa kvinnor erbjuder pojkarna som är papperslösa, bostad och mat mot att kvinnorna får utnyttja pojkarna. Det förekommer berättelser om allt från slavliknande arbeten i hemmen till vidriga sexuella övergrepp och våldtäkter”, skriver han bland annat i sitt inlägg.

Men när Lindquist försökte att ta upp frågan med gruppens administratörer blev han istället blockerad. I kommentarerna till sitt inlägg skriver han att administratörerna uttryckligen hade skrivit till honom att de avstår från att polisanmäla övergreppen – ”av rädsla för vad rasisterna ska använda uppgifterna till”.

När Samhällsnytt når Lindquist på telefon bekräftar han att anmälningarna gäller gruppen ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan nu!” – en grupp där flera framstående socialdemokrater är med, inklusive hela toppskiktet av socialdemokratin i Söderköping, vilket Samhällsnytt var först med att avslöja.

– Ja, det är den gruppen jag var i.

Är din polisanmälan riktad mot konkreta personer?

– Konkreta personer. Det är i alla fall tio stycken – en eller två män och resten är kvinnor. Det finns pojkar som har berättat för mig. Det finns människor som hjälper afghanska pojkar som har berättat för mig.

Hur ser upplägget ut? Annonserar de här personerna öppet i gruppen vilka tjänster som efterfrågas av ensamkommande?

– Nej. Men jag kan ta ett exempel som är ganska känt i den här gruppen. Det är att en överårig man erbjöd en afghansk pojke rum och mat. Redan första kvällen kom han in och onanerade framför pojken. Det pågick ungefär en månad. Sista kvällen innan den här pojken rymde därifrån blev han våldtagen av den här mannen.

Händelsen skedde i Malmö för några månader sedan och blev polisanmäld, men Lundquist menar att det ofta är svårt för rättsvårdande myndigheter att få kännedom om utnyttjande och sexuella övergrepp eftersom de ensamkommande offren är illegala i Sverige och därför inte kan räkna med hjälp från polisen:

– Då kan du inte gå till polisen och vittna eller berätta.

Vad blev reaktionen i gruppen på dina uppgifter om övergrepp?

– De skrev till mig att de inte har polisanmält. Jag har polisanmält även administratörerna för att de underlät att polisanmäla.

När Lindquist gick ut på sin Facebook med att han polisanmält flera personer i gruppen bekräftades denna inställning av flera upprörda personer, som i sina kommentarer menade att han borde ha lagt locket på. En kvinna skrev följande till Lindquist:

”Samtidigt hoppas jag att du förstår vilken fruktansvärt stor skada ett inlägg som detta gör för tusentals engagerade.”

Hennes kommentar gillas av elva personer. Bland dem finns flera lärare och även en socialsekreterare i en kommun i mellersta Sverige – alltså just de personer i vars arbetsuppgifter det ingår att vidta åtgärder om barn far illa.

– Jag har inte gjort något fel utan det är de personerna som utnyttjat pojkarna som har gjort fel. Jag tror att gruppen måste ta det till diskussion. Man måste ha en handlingsplan om hur man bekämpar detta. Om man blir tyst blir ju inget bättre, säger Lindquist till oss om kritiken mot honom.

Samhällsnytt har försökt söka representanter för gruppen för en kommentar, men gruppens status verkar vara ändrad till ”hemlig” just nu, vilket gör att endast medlemmar kan se den.

Detta är inte första gången som Stefan Lindquist omskrivs i medier. I maj hyllades han bland annat av Aftonbladet för ett inlägg där han lyfte upp sina muslimska vänner.