En profilerad vänsterdebattör uttalar dödshot mot Samhällsnytts journalister på Twitter. ”De är horungar och nackskott är det enda de ska ha”. Nu polisanmäls uttalanden av Samhällsnytts journalist Mattias Albinsson. Ett brott mot medborgerlig frihet, anser polisen.

Axel Luo Öhman är en välkänd figur i vänsterextrema kretsar. Tillsammans med medarbetarna för sajten ”Inte rasist men” Henrik Johansson och Myra Åhbeck Öhrman driver han podden Haveristerna som beskrivs på poddens hemsida som ”antirasistiskt branschsnack”.

I lördags den 24 mars skrev han flera tweets med uppmaningar till mord på hela Samhällsnyttsredaktionen. I en konversation med en anonym användare på Twitter som uppmanar till att blockera reklamannonser för Samhällsnytt skriver han att hela redaktionen borde få ”ett välförtjänt nackskott, men det är ju en annan sak.”:

Den anonyme användaren bad då Luo Öhman att ta bort kommentaren för att inte bli anmäld. Men istället för att göra det svarar vänsterprofilen så här:

”Jag kunde inte bry mig mindre, men tack för omtanken”.

Längre ned i tråden upprepar den 38-åriga aktivisten sina mordhot – i en ännu grövre form:

Axel Luo Öhmans Twitter-konto registrerades i juni 2011 och har sedan dess spridit ett antal hatiska och hotfulla inlägg riktade främst mot opinionsbildare och journalister på den högra sidan av det politiska spektrumet. Mordhoten polisanmäldes redan i måndags av frilansjournalisten Mattias Albinsson som numera skriver för Samhällsnytt. Så här kommenterar han sitt beslut att polisanmäla:

– Det handlar om en typ av brottslighet som riktas mot journalister som grupp. Om den här typen av hot normaliseras så påverkar det alla journalisters vardag – oavsett om de jobbar för traditionella eller så kallade alternativa medier.

Albinsson menar att trots att hoten hade skrivits en lördagskväll hade Axel Luo Öhman gott om tid på sig för att ”nyktra till” och ta bort tweeten, men istället valde han att upprepa det.

Samhällsnytt har tagit del av en inspelning av ett samtal med polisen där det framgår att ärendet kommer att rubriceras som ett brott mot medborgerlig frihet enligt förundersökningsledarens initiala bedömning. Brott mot medborgerlig frihet hör till allmänt åtal och beskrivs i brottsbalken som olaga hot med uppsåt att påverka den allmänna åsiktsbildningen som därigenom sätter bland annat yttrandefriheten i fara. Straffsanktionen för brottet är högst sex års fängelse.

När Samhällsnytt ringer Axel Luo Öhman och ber att förklara vad han menade med sina tweets skrattar han först för att sedan förklara att han är på jobbet och inte har tid. Därefter ber han oss att återkomma ikväll och avbryter samtalet.

Samhällsnytt har även varit i kontakt med Henrik Johansson, grundaren för sajten Inte rasist men, som samarbetar med Luo Öhman. Han bekräftar samarbetet för oss och säger att trion producerar en podd som kommer ut en gång per vecka:

– Det är en podd om allt möjligt – allmän politik, om idioter, om Samhällsnytt bland annat.

Vad anser du om hot och hat mot journalister?

– Jag tycker det är för jävligt.

Johansson tar avstånd från Luo Öhmans uttalanden på Twitter och säger att de ”kan prata om detta”. Dock menar han samtidigt att mordhoten mot Samhällsnytt inte kommer att påverka samarbetet med Luo Öhman ”nämnvärt”.

Tycker du det är rimligt att du fortsätter samarbetet med honom efter detta?

– Jag har inga problem att fortsätta podda med honom, nej!

Det lät dock annorlunda för 2,5 år sedan när en person dömdes för dödshot över telefon mot Henrik Johansson själv. Trots att mannen dömdes till 80 dagsböter uttryckte Johansson besvikelse över domen och tyckte att den var för mild.

I skrivande stund pryder en bakgrundsbild med Axel Luo Öhman Henrik Johanssons Twitter-konto (till höger) – något som han förklarar med att de ”gör en podd tillsammans”:

Samhällsnytt noterar att ingen media hittills har uppmärksammat hoten mot vår redaktion – trots att tweets skrevs för fyra dagar sedan och trots den höga svansföringen i fråga om hot och hat mot journalister som gammalmedia vanligtvis uppvisar.