Sju personer tillhörande den Vänsterpartiet närstående militanta och våldsbejakande organisationen Afa greps på lördagen i Solna norr om Stockholm. De misstänks ha varit på väg till Rinkeby i syfte att grovt misshandla de representanter från det danska partiet Stram Kurs som lovat bränna en koran i området under dagen.

I de två fordon som den vänsterextrema gruppen färdades med anträffade polisen bland annat batonger, järnrör och basebollträn. Samtliga personer greps och är nu misstänka för förberedelse till grov misshandel.

Polisen har kraftigt förstärkt sin närvaro efter att Rasmus Paludan och hans partikamrater utlovat nya manifestationer på bland annat Järvafältet i Stockholm. Officiellt letar polisen efter de danska koranbrännarna men den stora oron handlar om de våldsamma reaktioner från muslimer i området som befaras och attacker från vänsterextrema grupperingar.

Förhör har under lördagseftermiddagen hållits med de gripna. Polisen är dock förtegen med uppgifter. Det är oklart om även Säpo är inkopplade. Åklagare ska nu ta ställning till huruvida vänsterextremisterna ska anhållas eller försättas på fri fot.