I en ny undersökning bekräftas att medan vänsterväljare anser att public service, SVT och SR, är opartiska och sköter sig bra, är högerväljare desto mindre imponerade. Allra mest kritiska är Sverigedemokraternas väljare.

På tisdagen stod det klart att SD, KD och M stoppat ett grundlagsskydd för public service vilket syftar till att bibehålla dess vänstervridning, något som gjorde justitieminister Morgan Johansson (S) missnöjd.

– Vi ser i andra länder hur public service blir statstelevision som pumpar ut regeringssidans propaganda, sa Johansson.

I undersökningen som Ipsos utfört på uppdrag av Dagens Nyheter är väljare som röstar på SD, KD och M mycket mer kritiska till public service än vad anhängare av regeringspartierna och deras stödpartier är.

Efterlyser minskat politiskt inflytande

Generellt anser en majoritet att politikers inflytande över programinnehållet på public service bör minska.

När det gäller rapporteringen om invandrare och migranter är det en majoritet som anser att public service är opartiska. Bland Sverigedemokraternas väljare är det dock bara några få procent som anser att public service är opartiska på ämnet migration.

Av de som anser att partierna behandlas olika uppger flest att S, MP och V gynnas mest av public service.

70 procent vänstersympatisörer

I slutet av juli bekräftade ännu en studie att det råder en kraftig slagsida åt vänster bland svenska journalister – hela 70,7 procent skulle rösta på Vänsterpartiet, Socialdemokraterna eller Miljöpartiet vid ett val i dag.