Vapen till Ukraina hamnar hos kriminella i EU
Foto: Telegram/Polisen

Den europeiska polismyndigheten Europol har varnat för att internationella brottslingar försöker smuggla vapen från det krigshärjade Ukraina till olika EU-länder. Ett av dessa länder är Finland där vapen avsedda för kriget mot Ryssland i stället hamnar hos kriminella.

Det var i somras som Europol varnade för att internationella kriminella nätverk försöker smuggla skjutvapen och ammunition från Ukraina till bland annat olika EU-länder. Inom den organiserade brottsligheten är vapen det önskade kapitalet och varan.

Nu har den finska Centralkriminalpolisen indikationer baserade på underrättelseinformation om att vapen hamnar hos brottslingar.

– Vi har tecken på att de här vapnen redan finns i Finland, säger kriminalkommissarie Christer Ahlgren, som leder Centralkriminalpolisens organiserade brottsunderrättelseenhet, till Yle.

LÄS ÄVEN: Sverige kan tillverka vapen åt Ukraina

– Vapen som levererats till Ukraina har också hittats i Sverige, Danmark och Nederländerna.

Uppgifterna gäller militära vapen som automatgevär. Även pistoler, granater och stridsdrönare eftersöks.

– Den organiserade brottsligheten tar allt hårdare tag i det finländska samhället hela tiden. Vi har också kriminella klaner födda kring släktskap och etnisk bakgrund, säger Ahlgren.

Långtgående konsekvenser

Han konstaterar att de enorma mängder vapen som skickas till Ukraina innebär att vi kommer att hålla på med de här vapnen i decennier och betala priset här.

LÄS ÄVEN: Mer svenska vapen till Ukraina

– I byggandet av gränsstängslet har man betonat att man ska lyssna på säkerhetsmyndigheterna och tillhandahålla nödvändiga resurser. Vi har varnat för tillväxten av organiserad brottslighet och kriminella gatugäng i flera år, men vi har inte blivit lyssnade på.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.