En 32-årig brandman i Värmland tappade under en utryckning kontrollen över brandbilen och krockade med en refug. Det visade sig då att han framfört utryckningsfordonet i berusat tillstånd. Nu döms mannen, som har adlig bakgrund, för grovt rattfylleri till 50 timmars samhällstjänst.

Det var tidigt på morgonen den 18 februari i år som 32-åringen, som hade jour, kallades in för att delta i en brandutryckning. Kvällen och natten före hade han haft sin mamma på besök och tillsammans med henne druckit vin och whisky i sådana mängder att han fortfarande var berusad när han trädde i tjänst.

Det slutade med att mannen tappade kontrollen över brandbilen, rammade en refug och fick punktering. Där tog utryckningen tvärstopp. Polis kallades senare till stationen och 32-åringen fick blåsa. Det blev ordentligt utslag på mätaren.

Redan tidigare under utryckningen hade kollegorna fattat misstankar om att 32-åringen inte var nykter. Han hade på utryckningsplatsen lagt sig i ambulanspersonalens arbete på ett otillbörligt sätt och vid ett par tillfällen varit nära att köra av vägen på grund av att han nickat till bakom ratten.

Spritfest med mamma

Mannen hade planerat festande med mamman och lyckats byta bort det mesta av sin jourtjänstgöring men inte hela. Han chansade på att han inte skulle bli inringd under den kvarvarande jourtiden men när den chansningen slog fel, chansade han i stället på att jobba alkoholpåverkad. Men även den chansningen slog alltså fel.

I det rättsliga efterspelet menade 32-åringen att han borde frikännas eftersom han saknat uppsåt. Värmlands tingsrätt höll inte med och dömde på tisdagen mannen till 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri. Eftersom han efter händelsen förlorat både jobb och körkort valde domstolen dock att inte döma till fängelse.