vaccinet
Inrikes

Var tredje som hamnar på IVA är fullvaccinerad

Publicerad 12/26/2021
Annons

En av tre covidpatienter som hamnar på landets intensivvårdsavdelningar har tagit två vaccinsprutor eller fler. Bland 60-plussare är det fler än varannan IVA-patient som är fullvaccinerad. Det visar statistiken från Folkhälsomyndigheten och Svenska intensivvårdsregistret.

Ämnet på allas läppar just nu är vaccinationen mot Covid-19. Men hur effektiva är egentligen dessa vacciner? Frågan ställs mot bakgrund av den höga andel fullvaccinerade som ändå blir så sjuka att de måste intensivvårdas.

Statistik visar att var tredje person som hamnat på IVA från och med oktober i år är fullvaccinerad. De allra flesta återfinns i någon av riskgrupperna. 307 personer över 16 år med covid har intensivvårdats sedan oktober i år. 208 av dem var ovaccinerade och 99 personer var fullvaccinerade.

LÄS ÄVEN: Sjukvårdsregionråd: Ovaccinerad personal ska sparkas

Över hälften i åldersgruppen 60+ på IVA är fullvaccinerade

80 ovaccinerade personer som är 60 år eller äldre har från och med oktober fram till nu vårdats på IVA. Under samma period har 85 fullvaccinerade personer i samma åldersgrupp vårdats på IVA.

Fler än hälften av alla som drabbats allvarligt av covid-19 och därför lagts in på IVA i åldersgruppen 60 år och äldre är alltså fullvaccinerade.

Överväldigande majoritet i riskgrupp

I samtliga åldersgrupper dominerar riskgrupperna bland IVA-fallen. I åldersgruppen 60 år och äldre tillhör 65 av 80 ovaccinerade personer en riskgrupp. Av de fullvaccinerade i samma åldersgrupp tillhör 74 av 85 personer en riskgrupp.

Andelen fullvaccinerade i riskgrupp som hamnar på intensiven är således lika hög som andelen ovaccinerade – drygt 80 procent.

LÄS ÄVEN: Regionanställer bara vaccinerade

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons