corona covid-19 vaccin
Inrikes

Vårdbolag slängde 1 700 vaccindoser

Publicerad 4/13/2021
Annons

Vårdbolaget Vaccindirekt som har ett avtal med Region Stockholm har slängt 1 700 vaccindoser. ”Olyckligt” kommenterar Stockholms vaccinsamordnare.

Vaccindirekt ska enligt avtalet vaccinera personal inom kommunal vård och omsorg och har hittills hunnit med 67 000 vaccinationer. Nu har man fått i uppdrag att vaccinera äldre. Exakt hur mycket av Stockholms vaccin som gått till Vaccindirekt och övriga vårdgivare är hemligstämplat, men nu framkommer att bolaget slängt omkring 1 700 doser under perioden mitten av januari till mitten av mars varav merparten varit från Pfizer.

– Det är såklart olyckligt. Vi tycker att det är viktigt att vi kasserar så få doser som det bara går och har riktlinjer för detta, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg till Dagens Nyheter.

Då vaccinet har en begränsad hållbarhet har man tagit fram en rutin för hur överblivna doser ska hanteras. Enligt denna ska vårdgivaren ha en plan för överblivna doser för att undvika eller åtminstone minimera antalet kasserade doser. Merparten av de 1 700 doserna ska enligt bolagets vd Toni Haapanen ha blivit över då inbokade patienter inte dykt upp eller avbokat sin vaccination sent.

Enligt Haapanen har man agerat i enlighet med regionens regler och det har varit upp till dem att ge Vaccindirekt möjligheten eller inte att vaccinera andra.

I en tidigare utredning som rör Vaccindirekt har man tinat för många doser vilket upptäcktes för sent och man fick kasta hundratals doser. Bolaget har även lämnat över överblivna doser till en annan vaccinatör som dock tvingades slänga dessa då de saknade dokumentation.

Sverige halkar efter

I Sverige går vaccineringarna långsammare än i samtliga grannländer:

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
628Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons