En enhetschef och ytterligare en anställd inom vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborg får sparken. Detta sedan det uppdagats att de använt stora summor pengar som skulle gå till de äldre och utsatta för egen lyxkonsumtion. Stölderna är även polisanmälda och föremål för brottsutredning.

Chefen och den anställde som arbetar som samordnare har enligt uppgift begått brotten tillsammans och i samförstånd köpt in en rad dyra artiklar till sig själva för skattebetalarnas pengar som skulle gå till vård och omsorg. Det handlar bland annat om TV-apparater, mobiltelefoner och märkeskläder. De utsatta har även fått betala för chefens och den anställdes bensin.

Hittills har man hittat utgifter av det här brottsliga slaget på över 150 000 kronor. Utredningen pågår dock fortfarande summan kan komma att växa.

– Vi ser ytterst allvarligt på detta. Det finns inga tvivel om det, säger Babbs Edberg, chef för äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen i Göteborg, i en kommentar till Expressen.

Eventuellt har en ännu högre chef på vård- och omsorgsföretaget, aktivt eller passivt, varit inblandad i stölderna. Det är en av de saker som den brottsutredning som pågår efter att stölderna polisanmälts ska undersöka. Brottsrubriceringarna är så här långt stöld, bedrägeri och trolöshet mot huvudman.

Avslöjades i anonym anmälan

Händelserna kom i dagen genom flera anonyma anmälningar i Göteborgs stads visselblåsarfunktion. Parallellt med att omsorgsverksamheten skimmats på pengar har även andra missförhållanden anmälts.

Bland det som chefen och samordnaren tillskansat sig för omsorgspengar finns två stycken 55 tums smart-tv till ett värde av 20 000 kronor. Duon har också som ”arbetskläder” bokfört inköp en rad dyra märkeskläder. Dessa kan inte ens med en generös bedömning definieras som arbetsplagg och man har mer än femfaldigt överskridit kostnadstaket på vad en anställd får spendera på arbetskläder.

Som kontorsanställda ifrågasätts om chefen och samordnaren överhuvudtaget haft något behov av att rekvirera ut arbetskläder. På motsvarande sätt ifrågasätts de höga bensinkostnader som duon bokfört som relaterat till arbetet då man inte tillhör den arbetsstyrka som åker runt till brukare och liknande.

Tankade fer liter än tanken rymmer

Vid tillfällen har det dessutom tankats fler liter bensin än vad tanken på de uppgivna bilarna rymmer, vilket indikerar att bensin fyllts på i helt andra fordon eller hamstrats i dunkar. Andra gånger har chefen och samordnaren för omsorgspengar tankat sina bilar i helt andra kommuner där de aldrig haft några ärenden i tjänsten.

Brottsduon har när de förstått att man är dem på spåren börjat att från sina hem hämta saker som de köpt till sig själva och placera ut dem i verksamhetens lokaler. Det gäller bland annat de två stora TV-apparaterna som plötsligt dök upp på platser i omsorgslokalerna som redan undersökts i jakten på vart sakerna tagit vägen.

Det saknas i skrivande stund uppgifter om de två misstänktas bakgrund och vilken omsorgsaktör de arbetat för.