Kommun jonkoping polisen 1

Socialdirektör Åsa Jonsson Sköld. Foto: Jönköpings kommun/Snappygoat

Inrikes

Hemtjänsten hånfilmade åldring som bajsat – polisanmäls INTE

Publicerad 7/14/2023
Annons

Två anställda inom äldreomsorgen i Jönköping filmade en åldring som hade råkat bajsa på golvet i sitt hem. Hemtjänstpersonalen skrattade och tog ut åldringens hörapparat. Sedan visades videon för andra kollegor i personalrummet. Men trots att kommunen har fått kännedom om det misstänka brottet tänker ansvariga chefer inte polisanmäla.
– Varningen är kraftfullare, säger socialdirektör Åsa Jonsson Sköld.

Det var vid ett dubbelbemmanat besök hos vårdtagaren den 16 april i år som personalen i samband med en hygiensituation roade sig med att förnedra vårdtagaren.

Samnytt har tagit del av utredningen från Jönköpings kommun. Det framgår att personalen hade struntat i att placera en hink under en mobil toalettstol och när vårdtagaren lämnade avföring hamnade det på golvet. Då började personalen skratta och tog upp sina privata mobiltelefoner för att filma händelsen.

Den 18 april har personalen visat filmen som underhållning för andra kollegor i personalrummet. En medarbetare vittnar att man såg vårdtagaren bakifrån och med avföring på golvet.

Vidare vittnar medarbetaren att personalen i filmen ska ha försökt att vilseleda vårdtagaren genom att ta ut hörapparaten för att dölja att händelsen filmades.

Faksimil

Det framgår även av kommunens utredning att hemtjänstpersonalen hos vårdtagaren saknar kompetens.

En är tillsvidareanställd och den andra har ett vikariat. Kommunen undanhåller deras personuppgifter.

Ansvarig chef: ”Varning är kraftfullare än polisanmälan”

Personalens hånfilmande av händelsen kan utgöra kränkande fotografering. Ett brott som ger böter eller fängelse i upp till två år. Men enligt Jönköpings kommun är förnedringen inte skäl nog för avsked.

Åsa Jonsson Sköld är tillförordnad socialdirektör i kommunen och hon vägrar polisanmäla personalen som hon menar är ”ledsna”. Det rapporterar SR P4 Jönköping.

– Vi har ju valt att göra en kraftig disciplinär åtgärd istället och medarbetarna som är berörda är ångerfulla och ledsna över det som har hänt, säger socialdirektören till statsradion.

– I brottet så måste man ju kunna styrka brottet. Här har ju en filmning skett och detta har sedan raderats och då har vi landat att i att varningen är kraftfullare i det här läget.

Åsa Jonsson Sköld får sedan frågan om det inte är upp till polisen att göra bedömningen huruvida vårdtagaren har utsatts för ett brott.

– Det kan man tycka, absolut, svarar socialdirektören.

Chefen är asylaktivist

Samnytt kan även berätta att Åsa Jonsson Sköld tidigare har uppmärksammats flera gånger i media för sitt engagemang för så kallade ensamkommande barn.

I slutet av år 2016 skrev Jonsson Sköld, i tjänst som chef för ensamkommande barn och unga i kommunen, en asylaktivistisk debattartikel i SvD i vilken hon ventilerade att, ”min förtvivlan ökar för varje dag som går”.

Jonsson Sköld besvärades över att ensamkommande från Afghanistan skulle behöva resa tillbaka till sitt hemland. Hon argumenterade för att migranterna skulle vara en del av Sverige – särskilt eftersom dessa behövs i den kommunala sektorn.

De flesta av barnen och ungdomarna lär sig flitigt det nya språket, har en aktiv fritid och lär sig om normer och värderingar i Sverige. Vi investerar i barnen och ungdomarna och de investerar tillbaka genom att bli en del av det här landet.”

Det som är svårt att förstå är att vi som land kan hantera unga människor på det här sättet. Att vi ena året tar emot, integrerar, välkomnar. Att vi låter dessa unga människor finnas hos oss i ett och ett halvt år för att sedan skicka ut dem igen.

”Är det ingen som vill ta ansvar för detta slöseri med mänskliga resurser? Vi behöver arbetskraft i Sverige – både inom det privata näringslivet och den kommunala sektorn.”

”Jobbar med värdegrundsfrågor”

Efter att kommunen vägrade göra en polisanmälan har det nu framkommit att anhöriga till åldringen polisanmält händelsen. Istället för polisanmälan har kommunen valt att fokusera på ”värdegrundsfrågor”.

– Vi pratar om detta i personalgrupperna och jobbar med värdegrundsfrågor, säger Sofie Starby, tillförordnad äldreomsorgschef, till SVT.

Ladda hem och läs Jönköpings kommuns utredning HÄR.

LÄS ÄVEN: Asylsökaren Nawras förnedrade kvinnor på äldreboende – filmade allt

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons