Äldreboende vård äldre äldreomsorg

Genrebilder. Faksimil Facebook

Inrikes

Vårdpersonal lät äldre kvinna torka ut: ”Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge”

Publicerad 9/17/2019
Annons

En kvinna vid ett äldreboende i skånska Simrishamn påträffades uttorkad av en vikarie. När denne sedan larmade om upptäckten nonchalerades det av ordinarie personal med orden, ”dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge”.

Vikarien besökte kvinnans rum den 21 augusti och såg hur hennes mun var ”torr och klibbig”. Vidare hade ingen ur personalen signerat en så kallad munvårdslista för kvinnan, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Personal duschade vårdtagare i 65 grader – avled av brännskador

När kvinnan sedan serverades ett glas vatten och näringsdryck sveptes dessa fort. Vikarien slog larm till ordinarie personal men det resulterade bara i ett nonchalerande svar tillbaka. En vårdarbetare var besvärad över att kvinnan fortfarande är vid liv och svarade vikarien med följande ord:

”Dom jävla näringsdryckerna har hållit henne vid liv så länge”

Anmäler ordinarie personal
I en anmälan skriver vikarien att denne även ordnade kvinnans ställning i sängen, tände en lampa och startade tv-apparaten i rummet. När ordinarie personal upptäckte det, släckte de  lampan och stängde av tv:n.

Det framgår av anmälan att den ordinarie personalen har brustit i omvårdnaden:

”Brukaren får inte den palliativa omvårdnad som vården ska erbjuda vid livets slutskede på grund av brister hos ordinarie personal”

Avdelningschefen: ”Behöver inte vara oroliga”
En reporter från Ystads Allehanda kontaktade Annika Forsgren som är avdelningschef vid vård och omsorg i Simrishamns kommun. Hon beklagar händelsen och slår fast att det är oacceptabelt.

– Vi har vidtagit åtgärder kring det här som jag inte kan in på. Men så uttrycker man sig inte. Jag reagerade väldigt hårt när jag hörde det, berättar Forsgren.

Det framgår inte om åtgärderna innefattar att personen ifråga avskedats eller om denne får vara kvar. Forsgren får senare ytterligare en fråga om invånare ska vara oroliga över att sådant här kan ske.

– Det tycker jag inte att man behöver vara. Det är väldigt ovanligt men tyvärr förekommer det när det är människor som jobbar med människor. Men vi accepterar det inte, säger Forsgren.

Händelsen är ännu inte anmäld till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta eftersom politiker i socialnämnden först ska ta ställning till huruvida ärendet ska rapporteras dit eller inte.

LÄS ÄVEN: Förlamad vårdtagare glömdes i solen och brännskadades – men ”anhöriga ska inte vara oroliga”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1039Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons