Amir Mahbob 2

Amir Mahbob och Noel Tenna Gebremikael. Foto: Polisen

Inrikes

Vårdpersonal stal från svårt sjuka – levde lyxliv för pengarna

Publicerad 11/2/2022
Annons

Vårdpersonal vid Akademiska sjukhuset i Uppsala stal från svårt sjuka äldre patienter som var inlagda. Offren blev av med kontokort och smycken. Därefter spenderades pengarna på krogbesök och kläder – samtidigt som en av patienterna avled. Gärningsmannen kom först undan lindrigt med skyddstillsyn och ett kort fängelsestraff men nu har hovrätten skärpt straffet.

Det var under 2020 som 23-årige Amir Mahbob, invandrarbakgrund från Afghanistan, arbetade med att nattvaka svårt sjuka äldre patienter på Akademiska sjukhuset. Men när patienterna sov rotade Mahbob igenom deras tillhörigheter.

Stölderna upptäcktes efter att anhöriga till två patienter sett att det hade försvunnit pengar. De kontaktade Akademiska sjukhuset och säkerhetsavdelningen kunde se att Mahbob hade haft ansvar över patienterna.

”Kollar så de inte trillar ur sängen”

I samband med polisförhör berättar Mahbob om sina arbetsuppgifter på Akademiska sjukhuset.

– Jag sitter som vak för att kolla över patienter så de inte trillar ur sängen eller drar av sig slangar.

Mahbob har även fått hjälp av en vän utanför sjukhuset med att genomföra bedrägerier. Det är 23-årige Noel Tenna Gebremikael med invandrarbakgrund från Etiopien.

Patienternas smycken. Foto: Polisen

Spenderade 137 000

Både Amir Mahbob och hans kumpan Noel Tenna Gebremikael har fastnat på övervakningskameror när de har handlat med patienternas pengar. Det handlar bland annat om elektronik, exklusiva kläder och festkvällar på krogen.

Sammanlagt har har 137 000 kronor stulits från patienterna. Det framgår av en utredningen att ett av offren som utsattes har avlidit.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Hovrätten skärper straffet

Amir Mahbob erkände bedrägerierna mot patienterna. Den 30 mars i år meddelade Uppsala tingsrätt att Mahbob döms för grovt egenmäktigt förfarande och flera fall av bedrägeri. Rätten ansåg att en kombination av skyddstillsyn och ett kort fängelsestraff var en tillräcklig påföljd.

Mahbobs kumpan Noel Tenna Gebremikael dömdes för två fall av bedrägeri till villkorlig dom och dagsböter 70 om 50 kronor.

Uppsala tingsrätt

Den 7 oktober rev Svea hovrätt upp tingsrättsdomen mot Amir Mahbob. Hovrätten skärper straffet till fängelse i ett år och sex månader.

Tings- och hovrättsdomen kan laddas hem och läsas HÄR

ÄS ÄVEN: Sjukhuschefen Adel tog emot 200 000 kronor i muta

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons