Pensionär Äldreboende Äldre Sjukvård Sjukhus
Inrikes

Vårdtagare övergavs när hemtjänstpersonal smet från jobbet för att festa

Publicerad 6/18/2019
Annons

Hemtjänstpersonal i Skåne slutade svara på larm och smet tidigare från jobbet för att hinna gå på fest. En av vårdtagarna tvingades gå med samma inkontinensskydd och andra fick panik när ingen svarade på trygghetslarmet.

Det var en lördagskväll i början av maj som fyra personer från den kommunala hemtjänsten i Eslöv skulle gå på fest på kvällen och därför började förenkla sina arbetsuppgifter för att bli klara tidigare, rapporterar Lokaltidningen.

LÄS ÄVEN: Vårdtagare utan mat, medicin och toalett när hemtjänsten glömde ordna vikarie

En anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, visar att en vårdtagare hade samma inkontinensskydd under tolv timmar trots att hustrun hade larmat hela sju gånger om byte.

Ytterligare vårdtagare fick inte hjälp att äta och en annan fick dialys utförd på rekordtid. Vanligtvis tar det 30 minuter att på konstgjord väg rena blodet från slaggprodukter, i detta fall tog det endast 18 minuter.

En kvinna uppger att hon fick panikkänslor när ingen svarade i larmet när hennes make hade andnöd.

De fyra undersköterskorna stängdes av från sina arbeten och i slutet av maj varslades de om avsked. Nu uppger kommunen att man ska se över och rotera arbetsgrupperna för att det inte ska ske något liknande framöver.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten dök inte upp – sängbunden åldring utan mat, medicin och hjälp med toabesök

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons