En uppskattad havssula, den enda i sitt slag på Nya Zeelands kust, har hittats död omgiven av cementkopior av fåglar som fågeln tros ha trott var hans vänner och familj. 

Nigel “no mates” som han kallades levde på en klippkant på den i princip obebodda ön Mana, med endast 80 låtsas-havssulor som sällskap.

Fågelns kropp hittades bredvid en specifik cementkopia som miljövårdare trodde han såg som sin partner. Nigel hade försökt uppvakta kopian år 2013, bland annat genom att bygga ett fågelbo av havstång, jord och kvistar för cementkopian.

Fågeln Nigel lurades till ön för fem år sedan av tjänstemän som placerade ut cementkopiorna redan 1997 och ropade ut fågelns lockrop genom att ljudsystem. Ambitionen var att etablera en ny koloni för fåglarna.

Nigel var den första havssulan att slå sig ner på Mana på 40 år och miljövårdare hoppades att det skulle bli många fler. Inga fler kom dock och hans signum kom att bli ”den mest ensamma fågeln i världen”.

En grym ironi i det hela är att tre havssulor sågs på ön i julas förra året, 20 år efter att cementkopiorna sattes dit, och de trodde att Nigel äntligen skulle få sällskap.

På Facebook skrev gruppen ”the Friends of Mana Island” som genom åren har hållt Nigels fans uppdaterade: ”Tråkiga nyheter från ön…Nigel vår första havssula har plötsligt dött. Nu hoppas vi att de tre nya anlända stannar och reproducerar”.

Själva ön är ett vetenskapligt naturreservat och föremål för ett restaureringsprojekt, där havsfåglar spelar en avgörande roll för ekosystemet, där deras avföring ger värdefull näring och deras fågelbon skapar hem för annat djurliv.

Fågeln hittades av Chris Bell, en naturvårdsskötare från Nya Zeelands naturvårdsverk, som också bor ensam på ön. Han berättade för tidningen Stuff att det var otroligt ledsamt att förlora fågeln precis när tre nya fåglar anlände till kolonin.

– Det känns bara som fel slut på historien. Han dog precis i början av något fantastiskt, sa han.