Foto: Don McCrady

Foto: Don McCrady

Vetenskap

Världens sista nordliga trubbnoshörningshane död

Publicerad 3/21/2018
Annons

Världens sista nordliga trubbnoshörningshane har dött. Det skriver Ol Pejeta Conservancy i Kenya i ett pressmeddelande. Därmed är underarten av noshörning ett steg närmare utrotning.

Trubbnoshörningar, en av fem noshörningsarter i världen, delas in i två underarter. En nordlig och en sydlig. Den nordliga skiljer sig åt från den sydliga underarten genom att den bland annat är något mindre, har hårigare öron och en annorlunda tanduppbyggnad. Vissa forskare har argumenterat för att de två underarterna borde betraktas som skilda arter.

Den nordliga trubbnoshörningens ursprungliga utbredningsområde var centrala Afrika, där stater som Uganda, Sydsudan, Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa idag ligger. Under 1960-talet fanns omkring 2000 nordliga trubbnoshörningar kvar i det vilda.

Men krig, tjuvjakt och habitatförstöring har gjort att antalet kraftigt decimerats de senaste decennierna. På 1990-talet fanns mellan 20 och 30 kvar i en nationalpark i Kongo-Kinshasa. De noshörningarna dödades under Kongokrigen. 2008, när krigen var över, kunde forskare inte längre hitta några vilda nordliga trubbnoshörningar. De enda som då fanns kvar var de som tidigare förts till djurparker runt om i världen.

En av dessa trubbnoshöringar var hanen ”Sudan” som fångades in 1975 i nuvarande Sydsudan och fördes till djurparken Dvůr Králové Zoo i Tjeckien. 2009 flyttades han och tre andra nordliga trubbnoshörningar tillbaka till Afrika och Ol Pejeta Conservancy i Kenya i förhoppning om att de lättare skulle föröka sig i ett mer naturligt habitat.

Men med tiden stod det klart att det inte skulle födas några fler nordliga trubbnoshörningar och nu finns inga hanar kvar av underarten. Sudan avlivades av veterinärer under tisdagen efter en tids vacklande hälsa. Han blev 45 år gammal. ”Hans tillstånd försämrades kraftigt de sista 24 timmarna; han kunde inte stå upp och led en hel del”, skriver Ol Pejeta Conservancy.

– Hans död är en grym symbol över mänsklig respektlöshet för naturen och alla som kände honom sörjer, kommenterar Jan Stejskal som är ansvarig för internationella projekt på Dvůr Králové Zoo.

Stejskal påpekar också att hoppet om att rädda underarten ännu inte är helt ute. Forskare har nämligen fryst ned sperma från flera nordliga trubbnosharningshanar. Man ska nu försöka plocka ägg från de honor som fortfarande finns kvar och sedan använda sydliga trubbnoshörningar som surrogatmödrar i ett försök att rädda underarten undan utrotning.

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons