I september förra året tillsatte regeringen en utredning hur en ny svensk pandemilag skulle kunna se ut. Men redan den 15 maj i år ska Lars Hedengran, ansvarig utredare, presentera förslag om extraordinära smittskyddsåtgärder. Men varnande röster höjs för konsekvenserna av en sådan lag.

Den typ av ”extraordinära skyddsåtgärder” som andra länder vidtog under pandemin, såsom utegångsförbud och regionala reseförbud , vill nu regeringen också kunna ha i sin arsenal. Nyligen varnade 15 jurister om vad sådana planer kan innebära.

De nämner att det ”kan komma att innebära väsentliga inskränkningar i våra grundläggande fri- och rättigheter”. Även i direktiven till utredningen tas frågan om grundlagen upp där en analys ska göras av förslagen i relation till regeringsformen och Europakonventionen. Med andra ord, utredaren ska se över om inskräkningar i rörelsefrihet, skydd mot frihetsberövanden, religionsfrihet, mötes- och demonstrationsfrihet samt näringsfrihet behövs.

Farhågor hopas

Juristerna befarar att regeringen vill ”forcera fram” dessa förslag redan i höst och att åtgärder såsom utegångsförbud kan komma att användas i situationer som inte varit tilltänkta innan, exempelvis vid vanliga influensor. Utredaren ska nämligen titta på hur utegångsförbud påverkat smittspridningen i de länder som använt sig av sådana åtgärder. Men enligt juristerna är en sådan koppling mycket svag. Länder som också införde hård karantän klarade sig inte heller från de kommande vågorna av covid.

I utlandet har än striktare inskränkningar införts. Utegångsförbud har varit vardag i bl.a. Frankrike, Spanien och Italien.

Munskyddskrav, strikta karantänskrav och regionala reseförbud är andra åtgärder som har normaliserats. Evidensen har dock varit påfallande svag för att de repressiva åtgärderna haft någon effekt.

I en nyligen publicerad rapport från Johns Hopkins University, där professor emeritus Lars Jonung deltagit, framgår att nedstängningar haft marginell eller ingen effekt alls på dödligheten i covid-19. 

De menar därför att det är helt fel att bereda vägen för ytterligare repressiva åtgärder och poängterar att detta är en farlig tillvänjningsprocess:

Grundläggande fri- och rättigheter har under pandemin monterats ned på ett sätt vi aldrig upplevt i modern tid. Vi har hamnat på ett sluttande plan där begrepp som proportionalitet och rimlighet har urholkats för att göra det möjligt att driva igenom restriktioner. Steg för steg har en tillvänjning skett till det nya normala.

Skyller på utredaren

Socialminister Lena Hallengren (S) påstod i en intervju med TT förra året att hon inte tycker att vi ska ha utegångsförbud, men la in brasklappen att hon är beredd att ändra sin syn om utredaren kommer med väldigt goda argument.

När tidningen Världen idag kontaktade Hallengrens pressekreterare Elin Aarflot sa hon att socialministern inte vill kommentera risken för inskränkningar av grundlagsskyddade fri- och rättigheter, eller den kritik som framförs av juristerna.

Just nu pågår en namninsamling mot dessa tilltänkta lagändringar – ”Skydda grundlagen”, som kommer att lämnas in till regeringen den 2 maj. Där skriver de bland annat:

Med grundlagsändringen finns det utrymme för större tolkning av grundlagen, något som öppnar upp för att regeringen ska kunna införa de drakoniska åtgärder vi sett i andra länder, så som Australien, Canada och Nya Zeeland.

I regeringens utredning ingår nämligen även att se över möjligheten att begränsa folksamlingar i människors hem och att införa sanktioner för dem som inte följer restriktionerna.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Coronahysterin avslöjar människans sämsta sida”

LÄS ÄVEN: VIDEO: Här slår coronapolisen ner demonstranter

LÄS ÄVEN: VIDEO: Tumult när icke-vaccinerade hindras handla mat